Překonal těžkou nemoc, plíce ho trápily dál. Manželka prozradila příčinu smrti Žbirky

Miro Žbirka

Nekrolog Mekyho Žbirky

Vdova Kateřina CNN Prima NEWS prozradila příčinu smrti slovenského legendárního zpěváka Mira Žbirky. Ten zemřel ve středu 10. listopadu po opakovaných zápalech plic. Bylo mu 69 let. V roce 2017 překonal těžký zápal plic. Zdravotní potíže jej trápily již několik let.

Miro Žbirka v roce 2017 překonal těžký zápal plic. Původně se objevily informace tom, že zpěvák prodělal i koronavirus, ale jeho manželka je vyvrátila. Zdravotními problémy však poslední dobou trpěl čím dál častěji. V polovině října musel být hospitalizován.

„Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na infuzích,“ napsal 14. října zpěvák na Instagramu a sdílel fotografii ze špitálu. Své fanoušky pak poprosil o malou laskavost. „Posílejte energii, budu ji potřebovat,“ doplnil.

Kvůli zdravotním problémům musel 21. října zrušit i dlouho očekávaný koncert v pražské Lucerně, který si chtěl nadělit k 69. narozeninám. Dle slov jeho manželky Kateřiny byly příčinou Žbirkovy smrti opakované zápaly plic. Zemřel 10. listopadu v 69 letech.

Smrt slovenské legendy mnoho jeho kolegů překvapila. „Vůbec jsem netušila, že je tak vážně nemocný. Myslela jsem, že se vrátí,“ byla zaskočená například zpěvačka Bára Basiková.

„Meky byl mladý, 69 let pro mě není žádné stáří u tak vitálního člověka. Ani ne před dvěma měsíci jsme spolu natáčeli v rámci jeho pořadu a zpíval s námi písničku Katrin. Zpíval ji s tak mladistvým elánem, s žádným náznakem jakéhokoliv stáří nebo něčeho takového, že je pro mě těžké uvěřit tomu a přijmout fakt, že už není mezi námi,“ truchlí zpěvák Matěj Ruppert.

Biely kvet, Atlantida nebo Čo bolí to prebolí

Miroslav Žbirka přezdívaný Meky se narodil v Bratislavě, byl synem Slováka a Angličanky. Začínal ve skupině Modus, pokračoval v uskupení Limit a poté se vydal na sólovou dráhu. Své poslední album vydal před třemi lety pod názvem Double Album. Nahrávka vznikla v legendárním londýnském Abbey Road, ve Studiu 3, ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty.

Byl autorem písní Biely kvet, Atlantida, Čo bolí to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Len s ňou. Žbirka je označovaný za jednoho z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby. V roce 1982 se stal prvním slovenským zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Žbirka písně často zpíval v angličtině i ve slovenštině. Se svou první manželkou Helgou měl dceru Denisu, s druhou manželkou Kateřinou pak dceru Lindu a syna Davida. S rodinou žil v Praze.

V roce 2020 natočil oceňovaný režisér Šimon Šafránek celovečerní dokument Meky, který pojednává o životě slovenské legendy Mekyho Žbirky. Na film se můžete podívat zde.

Tagy: