Překvapivé rozhodnutí v Zábřehu: Billboard zůstane, přechod musí pryč. Starosta to nechápe

Na okraji přechodu v Zábřehu stojí pylon.

V Zábřehu končí přechod pro chodce v billboardu

Už skoro dva roky usiluje město Zábřeh o odstranění velkého reklamního pylonu, který stojí přímo na okraji přechodu pro chodce. Přestože tam vyrostl v rozporu se stavebním povolením, místní dopravní inspektorát teď překvapivě rozhodl, že nezruší sloup, ale přechod pro chodce.

Souboj o pylon u přechodu pro chodce sleduje zpravodajství CNN Prima NEWS už od roku 2022. Městský stavební úřad tehdy nařídil odstranění stavby a rozjel se byrokratický proces, jehož konec je i po dvou letech v nedohlednu. Investor se proti rozhodnutí stavebního úřadu nejprve odvolal ke krajskému úřadu.

ČTĚTE TAKÉ: Karlův most jako jediný na světě osvětlují plynové lampy. Přibudou i jinde

„Uvedené odvolací řízení je přerušené, jelikož stavebník požádal o dodatečné povolení stavby. Řízení o dodatečném povolení stavby vede stavební úřad v Zábřehu a stav tohoto řízení nám není znám,“ sdělila mluvčí Krajského úřadu Olomouc Alena Minxová.

„Bohužel Krajský úřad Olomouckého kraje, jako odvolací orgán, dal šanci tomu stavebníkovi pro dodatečné povolení, což je věc, která se nám nelíbí,“ poznamenal starosta města Zábřeh František John.

Investor teď získal další čas ještě tím, že paradoxně napadl žalobou i rozhodnutí krajského úřadu, který mu vyšel vstříc. Podle radnice ale není přechod jediný důvod, proč reklamní zeď nepovolit.

Obrovský pylon také podle vedení města odpoutává pozornost řidičů na nejrušnější ulici ve městě. I z toho důvodu bude trvat na jeho odstranění a svůj boj prý rozhodně nehodlá vzdát.

Město v tomto ohledu svým listopadovým vyjádřením podpořil i dopravní inspektorát v Šumperku, podle kterého nejsou podobná zařízení v zájmu bezpečnosti silničního provozu. Před několika dny ale vydal nové vyjádření.

„Nás velmi zaskočilo stanovisko dopravního inspektorátu policie, které souhlasí s tím, aby byl zrušen ten přechod, protože onen přechod je samozřejmě velmi závažný důvod, proč by pylon tam neměl stát,“ informoval John.

Jde přitom o využívaný přechod pro chodce na trase z centra města do místní nákupní zóny. Policii jsme žádali o vysvětlení, co k tomuto doporučení dopravní inspektorát vedlo. Odpověď jsme však zatím nedostali. V písemném odůvodnění inspektorát píše, že toto řešení bude za stávající situace, kdy je chodník zatarasený pylonem, pro chodce i řidiče bezpečnější. Město se i proti tomuto rozhodnutí bude bránit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smutný osud seniorů z Tachovska. Dcera s manželem je připravili o dům, mají se vystěhovat

Tagy:
přechod pro chodce Olomoucký kraj Zábřeh Zprávy z regionů František John Šumperk Alena Minxová Krajský úřad stavební úřad sloup