Premiér je zoufalec a nevzal si prášky. Gazdík se zostra brání útokům Babiše

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) se pustil do kandidáta na ministra školství ze STAN Petra Gazdíka. Podle Babiše Gazdík nezvládne resort řídit. Někdejší šéf Starostů si však nařčení nenechal líbit a nebral si servítky. „Babiš je zoufalec,“ reagoval pro CNN Prima NEWS.

Babiš kritizoval Gazdíka v rozhovoru pro deník MF DNES, který spadá do jeho svěřenských fondů. Prohlásil, že dosavadní šéf resortu Robert Plaga (za ANO) bude fakticky dělat ministra dál, protože v resortu zůstane jako náměstek. „A to je dobře, protože bude zabezpečena kontinuita naší vlády. Pochybuji, že by pan Gazdík resort bez pana Plagy zvládl,“ prohlásil Babiš.

Na otázku, proč si to Babiš myslí, premiér odpověděl: „Pan Gazdík je sice profesí učitel, ale rozhodl se raději živit politikou. Ostatně jako všichni ve STAN. Nejdříve se přisáli na Kalouska, pak chtěli jít s Bělobrádkem a teď podvedli Piráty a vyšplhali se po jejich zádech do Sněmovny.“

Gazdík si útok nenechal líbit a zostra se do premiéra v demisi pustil. „Je úsměvné tohle slyšet od člověka, který je vzor neschopnosti a má na rukou krev 30 tisíců mrtvých pro své politické zájmy a neschopnost řídit pandemii,“ připomněl Gazdík dopady koronaviru.

„Pan Babiš opět blábolí. Od člověka jeho typu mě to nepřekvapuje. Pan Babiš je zoufalec a měl by se snažit spíš řídit epidemii než kupovat horu Říp. Pan Babiš si po ránu asi nevzal dostatek prášků,“ prohlásil Gazdík v reakci pro CNN Prima NEWS.

Jestli Plaga zůstane, není zatím jasné

Dodal, že nevidí důvod, proč by ministerstvo školství nezvládl řídit. Zdůraznil, že když byl radním pro školství na Zlínsku, kraj se posunul z 8. místa na druhé, co se týče kvality vzdělávání. Poznamenal také, že jestli Plaga zůstane na ministerstvu, není jasné.

„S panem Plagou jsem o tom nemluvil. Pan Plaga je svým povoláním odborným náměstkem pro vysoké školy. Dle zákona o státní službě je to jeho rozhodnutí, nemám možnost ho odvolat ani ve funkci potvrdit,“ dodal Gazdík. S Plagou však mají dobré vztahy.

Gazdíka, který je původní profesí učitel, nominovalo hnutí STAN na post ministra školství do vlády Petra Fialy (ODS). Starosty a nezávislé vedl Gazdík v letech 2009 až 2014 a opět v letech 2016 až 2019. Hnutí poté převzal Vít Rakušan.

Gazdík byl mezi lety 2013 a 2017 místopředsedou Sněmovny, poslancem je od roku 2010. Od roku 2008 je zastupitel Zlínského kraje, mezi lety 2016 až 2020 byl také radním kraje. Dříve starostoval v obci Suchá Loz.

Tagy: