Nesmyslné karantény ve školách a opožděné informace. Rodiče se zlobí na hygieny

Ilustrační foto

Soud vyhověl stížnosti dětí

Rodiče si stále stěžují, že hygieny nestíhají trasovat děti nebo nařizují nesmyslné karantény. Na nefungující případ upozornil i poslanec TOP 09 Pavel Svoboda. Hygiena poslala jeho dceru na PCR test, jenže volný termín byl až 12 dní po rizikovém kontaktu. Test by byl tedy k ničemu.

„Dcera se testovala ve škole antigenním testem, který měla negativní. Čtyři hodiny poté přišla SMS od hygieny, že minulý týden měla rizikový kontakt a musí na PCR test. Pikantní na tom bylo, že měla jít 5. až 7. den na PCR test, volný termín byl ale až 12 dní od kontaktu,“ popsal CNN Prima NEWS poslanec.

Dodal, že ve svém okolí má řadu rodičů s dětmi, které nad systémem ve školách také kroutí hlavou. „Děje se to, že přestože jsou školy oficiálně otevřené, jsou vlastně zavřené. Protože karanténa je pořád u někoho. Byť je dítě negativní, je týden doma,“ podotkl Svoboda.

Dodal, že nechce hygienám radit, jak postupovat. Evidentní podle poslance je, že by bylo potřeba rozšířit kapacity pro testování a rodiče informovat včas. „To, že systém není ideální, je fakt,“ zdůraznil poslanec. Svoji zkušenost popsal i na Twitteru, kde se mu sešla řada příspěvků s podobnými zkušenostmi.

„Dceři přišla informace ze školy před několika dny. Paní z hygieny volala až teď večer, karanténa končí zítra,“ přidal svoji zkušenost jeden z uživatelů Twitteru. „Moje dcera pozitivní test 26. 10. 2021. Za celý měsíc se nám nikdo neozval. Mezitím jsme se všichni nechali otestovat,“ zní další z příspěvků.

Kritický je i resort Plagy

CNN Prima NEWS se se svojí zkušeností svěřila i maminka Lucie. „Učitel mojí dcery byl pozitivní na covid. Do karantény šla však jen půlka třídy, kterou učil. Jenže do karantény děti šly až pět dní poté, co se s učitelem viděly. To, že se během těch pěti dnů promíchaly i s dětmi z druhé poloviny třídy, už nikdo neřešil,“ kroutila hlavou.

Redakce se obrátila na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) s dotazem, jestli se plánuje změna v nařizování karantén ve školách či posílení testovacích míst a hygieny. Vojtěch nereagoval.

K ministerstvu zdravotnictví je kritický i resort školství pod vedením Roberta Plagy (za ANO). „Ze škol máme informace, že potvrzení nebo kontakt od hygieny přichází častokrát extrémně pozdě, a tak ředitelé škol musejí často improvizovat a zaskakovat za krajské hygienické stanice. To jsou bohužel věci, které se dít nemají a na které jsme od května resort zdravotnictví upozorňovali,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Dodala, že ministerstvo zdravotnictví i hlavní hygienička vždy ubezpečovali, že systémy jsou nastaveny správně a že se pracuje na jejich zlepšení.

Kvůli zmatkům ve školách bylo už před dvěma týdny dusno na jednání Ústředního krizového štábu. Na jednání padala slova o kolapsu systému a totálním selhání. Zástupci ministerstva školství se také obořili na ministerstvo zdravotnictví, že pokud se cíleně snaží promořit školy, ať to řeknou jeho zástupci na rovinu.

Další výtky mířily na informovanost. Resort školství si stěžoval, že se dozvídá informace pouze z médií a že ministerstvo zdravotnictví nemá žádný plán, jak zajistit provoz škol.

Tagy: