Babiš rozcupoval plán Fialovy vlády na boj s covidem: Je o ničem, všechno dávno děláme

Andrej Babiš a Adam Vojtěch

Mimořádné vyjádření Andreje Babiše

Ostrou kritiku od premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) si vysloužila vznikající vláda Petra Fialy (ODS) za plán na boj s covidem, který pětikoalice ve středu připravila. Podle Babiše se jedná pouze o deklarace, které jsou o ničem a vláda ANO a ČSSD je už dávno dělá.

„Jsou to jenom deklarace o ničem. Vyhráli volby, tak proč pokračují ve slibech, které jsou nesmyslné?“ rozohnil se ve středu Babiš. „To jediné, jak můžeme překonat pandemii, je, že se naočkujeme, z pandemie se nelze protestovat,“ zdůraznil.

Pětikoalice chce totiž mimo jiné vrátit do hry PCR testy. Do restaurací či služeb nyní lidé mohou pouze s očkováním nebo dokladem o prodělání nemoci. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se také vyslovil proti povinnému očkování.

„Vystoupí a mluví o tom, co už my děláme. Oni chtějí znovu systém O-T-N, my ho zrušili. Díky tomu vznikl obrovský zájem o očkování. Nedávno jsme očkovali 52 tisíc lidí denně. Oni to zruší a je to v přímém rozporu s tím, co propagují jejich experti. Je to v rozporu s tím, co dělá Rakousko a Německo. Je obrovský rozdíl o tom mluvit a být reálně v exekutivě,“ rýpl si Babiš.

Názory nové vlády se rychle změní, předpovídá Babiš

„My děláme opatření s jediným cílem: Abychom zabránili zahlcení nemocnic, abychom zabránili, aby zemřeli další lidé na COVID-19. Když vznikne nová vláda, myslím si, že jejich názory se mohou změnit,“ míní Babiš.

Následně přímo citoval z plánu budoucí vlády. „Hlavním indikátorem pandemie má být obsazenost nemocnic, no to už dávno platí. Očkování jako základní nástroj pandemie, to už dávno děláme. Nezavírat školy, s tím souhlasíme,“ podotkl premiér.

Mezi nejdůležitější opatření zařadila pětikoalice uznávání protilátek a PCR testů s platností tři dny. Zásadní je také dodržovat systém 4R – tedy rozestupy, roušky, ruce a rozum.

Jako základní nástroj pro zvládání epidemie pětikoalice vidí očkování zejména rizikových skupin. Po šesti měsících od očkování by lidé měli jít na třetí dávku, jinak budou muset absolvovat PCR testy. Budoucí vláda zatím chce jít cestou apelu. Vyzvala například lidi, aby omezili sociální kontakty.

Tagy: