Premiéři V4 měli jasno: Orbán a Fico vyrazili za Zemanem na jednohubky, Tusk jednal s Pavlem

Bývalý prezident Miloš Zeman se v úterý odpoledne ve své kanceláři v pražských Dejvicích setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem a s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem, kteří do českého hlavního města přijeli na setkání premiérů visegrádské čtyřky. Zeman uvedl, že setkání se neslo ve velmi přátelském duchu, premiéry pohostil jednohubkami. Zhruba ve stejné době prezident Petr Pavel přijal na nedalekém Pražském hradě polského premiéra Donalda Tuska.

Zeman zhruba po čtyřicetiminutové schůzce řekl, že schůzka s premiéry byla velmi přátelská. Obohacující podle něj byla v tom, že jde o politiky, kteří mají svůj vlastní názor a nekopírují názory ostatních. Tématem setkání byla pomoc Ukrajině napadené Ruskem. „Lišíme se v názoru na formu této pomoci. Avšak shodujeme se, že tato pomoc, ať už humanitární, nebo vojenská, by měla vyústit v mírové řešení,“ řekl Zeman. Dodal, že případné vyslání vojáků NATO na Ukrajinu by považoval „za nepříliš originální začátek třetí světové války“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ficova řeč o válce strhla bouři. Aušus, ostuda pro Slovensko, hlásí čeští i světoví politici

Zeman se vyjádřil také ke Green Dealu, tedy Zelené dohodě pro Evropu. Ta je podle něho hlavní příčinou aktuální situace v zemědělství a energetické krize. Podle fotografií ze setkání Zeman pohostil Fica a Orbána jednohubkami.

Premiéři V4 po setkání v Praze konstatovali, že se shodují v tom, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Liší se ale v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Podle všech čtyř premiérů má skupina středoevropských zemí, která vznikla po pádu komunismu, smysl i přes rozdílné názory.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O míru by se mělo jednat na Slovensku. Válku vidíme realisticky, řekl Pellegrini

Tagy: