Přeočkování třetí dávkou bude pro všechny. Začne 20. září, přijde vám SMS s upozorněním

Očkování proti koronaviru

Třetí dávkou vakcíny proti covidu se budou lidé moci očkovat od 20. září, nejméně osm měsíců po své poslední dávce. Pokračovat v přeočkovávání se bude i příští rok, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda podle něj vzala na vědomí podmínky, které schválila Rada vlády pro zdravotní rizika.

„Od 10. září budou lidé, kterých se to týká, dostávat upozornění, nejčastěji SMS, že mohou tuto možnost využít. Buď u svého praktického lékaře, nebo rezervací v systému na některém z očkovacích míst,“ uvedl ministr.

Doporučeno je očkování zejména lidem, kterým hrozí při nákaze vyšší riziko, tedy starším 60 let. Podle Vojtěcha se ale budou postupně očkovat i ostatní.

Podle dřívějších informací ministerstva by třetí dávku vakcíny lidé měli dostávat u praktických lékařů, případně v nemocnicích. Velká očkovací centra mimo zdravotnická zařízení se v září postupně ruší.

Zdravotníci budou aplikovat posilující dávky vakcíny typem mRNA, tedy od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna. Jako třetí dávku je mohou dostat i lidé očkovaní vakcínou AstraZeneca, která je jiného typu, a jako druhou lidé očkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Třetí dávkou už očkují v Izraeli či Německu

Za rizikové skupiny odborníci považují seniory, chronické pacienty, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách a klienty v pobytových sociálních zařízeních. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli ve svém pravidelném pořadu na sociálních sítích řekl, že od 10. září dostanou lidé, kterých se přeočkování třetí dávkou bude týkat, informační SMS zprávu.

Očkování třetí dávkou už zavedli mimo jiné v Izraeli, Rakousku, Německu či USA. Také některé české studie ukazují, že zejména u seniorů po několika měsících mohou protilátky po očkování výrazně klesnout.

Tagy: