Plán vlády na očkování třetí dávkou: Začne se v půlce září, prozradil Vojtěch

Očkování seniorů v pražské sportovní hale Říčany

PARTIE Terezie Tománkové 29.8.2021

Třetí dávkou se proti covidu začne očkovat v polovině září. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to řekl v Partii na CNN Prima NEWS. Na očkování budou podle něj moci ti, kterým od ukončené vakcinace uplynulo osm měsíců. Zatím půjde o rizikové skupiny lidí nad 65 let, zdravotníky, sociální pracovníky a chronické pacienty.

První pacienti už třetí dávku v tomto týdnu dostali. Vláda ale dosud žádný plán na přeočkování nezveřejnila. V pondělí se tématem bude zabývat Rada vlády pro zdravotní rizika a ministr na ní bude doporučovat očkování třetí dávkou pro tyto skupiny:

  • Seniory ve věku nad 65 let
  • Zdravotníky
  • Sociální pracovníky
  • Chronické pacienty

Podmínkou je také to, že od druhé nebo první dávky v případě jednorázové vakcíny uplynulo osm měsíců. „Bude se přeočkovávat vakcínami Pfizer nebo Moderna a systém bude stát na dvou pilířích, což jsou praktičtí lékaři a očkovací centra při nemocnicích,“ dodal Vojtěch s tím, že začít by se mělo v polovině září.

Očkování bude nadále hrazeno státem a lidem by měla podle ministra chodit SMS, která je bude informovat o tom, že se mohou k vakcinaci dostavit. Primárně by měli mít organizaci třetích dávek očkování na starosti praktičtí lékaři.

Proč neřešíme protilátky?

Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimila Válka je problém v tom, že se dosud nevyjasnilo, jak je to s uznáváním protilátek. „Osm měsíců je to právě proto, že pak začínají klesat protilátky. Proč neřešíme a neuznáváme protilátky už dnes? Zjišťování protilátek je jednodušší než testování třeba ve firmách,“ reagoval Válek.

Podle Vojtěcha je uznávání protilátek spekulativní. „Nikdo mi za celou dobu neřekl, že pokud má člověk protilátky, nemůže se očkovat,“ doplnil ministr.

Tagy: