Přestaňte hrát! Belgičané s Dány v 10. minutě podpořili Eriksena, tleskal i rozhodčí

Belgičtí fotbalisté předvedli na Euru v zápase proti Dánsku působivé gesto. V 10. minutě přestali spolu se soupeřem hrát, aby na dálku vzdali hold Christianu Eriksenovi, jenž zkolaboval v sobotním utkání proti Finsku. Právě číslo deset nosí obvykle dánská hvězda na dresu.

Něco takového se ve fotbale jen tak nevidí.

Přestože v té chvíli nedošlo k žádnému faulu, nepadnul gól, ač se míč neocitnul mimo hřiště, hráči Belgie a Dánska přestali v 10. minutě naráz hrát. Podle předem avizovaného scénáře se tímto způsobem pokusili poslat povzbudivý vzkaz dánskému záložníkovi Christianu Eriksenovi, jehož víkendové zkolabování vyděsilo celý svět.

„Leží teď v nemocnici, která je jen kousek od stadionu. Z okna ho nejspíš i vidí. A taky pravděpodobně uslyší, co se tam bude dít,“ říkal už na předzápasové tiskovce trenér dánské reprezentace Kasper Hjulmand.

Belgická superhvězda Romelu Lukaku prozradila plánované gesto už v předstihu. A přece to ve čtvrtek vypadalo velmi nezvykle.

Fotbalisté se na hřišti během hry zničehonic zastavili. Většina z nich začala spolu s nizozemským rozhodčím Kuipersem a diváky na stadionu tleskat. Mezi aplaudujícími fanoušky se ukázalo i několik velkých transparentů s přáním všeho nejlepšího zotavujícímu se Eriksenovi.

Na jednom z nich stálo: „Celé Dánsko je s tebou, Christiane!“

Přestože to celé trvalo pouhou minutu, bylo to velice dojemné. Fotbalistům se v očích leskly slzy.

Jedna z největších dánských hvězd se bezvládně zhroutila k trávníku ve 43. minutě sobotního utkání proti Finsku, lékaři v přímém přenosu několik děsivých minut bojovali o fotbalistův život. Devětadvacetiletý hráč byl už při vědomí převezen do kodaňské nemocnice, bude mu implantován kardioverter-defibrilátor. Jeho další fotbalová kariéra je v ohrožení.

Program 17. června

Skupina C
15.00 hodin, Ukrajina – Severní Makedonie
21:00 hodin, Nizozemsko–Rakousko

Skupina B
18:00 hodin, Dánsko–Belgie

Kompletní rozpis

Eriksenovi od osudné chvíle vyjadřují podporu fotbalové osobnosti celé planety.

Slova povzbuzení mu adresovali třeba anglický bombarďák Harry Kane, nejvyšší funkcionáři UEFA, marocká hvězda Achraf Hakimi či autor rakouského gólu Severní Makedonii Michael Gregoritsch. Finští hráči se oblékli do triček s nápisem přejícím rivalovi brzké uzdravení, svůj gól mu v předchozím utkání proti Rusku věnoval i jeho spoluhráč z Interu Milán Lukaku.

V dalším zápase pak právě on spolu se všemi ostatními přestal na moment hrát. Belgie v tu chvíli s Eriksenovým Dánskem prohrávala 0:1, průběžný stav byl však během té dojemné minuty dost možná to poslední, co Lukaka zajímalo.

Tagy: