Hrůza na Euru. Dán Eriksen dostával na trávníku masáž srdce, teď už komunikuje

Hrůzostrašný okamžik nabídl třetí zápas fotbalového Eura. Před koncem poločasu v utkání s Finskem zkolaboval dánský záložník Christian Eriksen a musel dostat masáž srdce přímo na trávníku. Po resuscitaci opustil hřiště v Kodani na nosítkách. Podle informací by naštěstí měl být ve stabilizovaném stavu a při vědomí. UEFA posléze oznámila, že zápas se od 20:30 opět rozehraje.

Jako by se zastavil svět. Christian Eriksen skončil zničehonic bez cizího přičinění ve 43. minutě na hřišti ve chvíli, kdy na něj spoluhráč Joakim Mähle hodil míč z autu. Kodaňský stadion oněměl, začal se strachovat. Spolu s ním také miliony diváků u televizních obrazovek po celém světě.

Dánská hvězda dostala po kolapsu masáž srdce, došlo i na kyslíkovou masku. Spoluhráči udělali ze svých těl hradbu, aby nemohli poblíž stojící fanoušci vidět a kamery zabrat, jak probíhá oživování.

Na hřišti se během dramatických chvil objevila i manželka hráče Interu Milán Sabrina, kterou utěšovali brankář Kasper Schmeichel a kapitán Simon Kjaer. Právě muž s kapitánskou páskou byl u zkolabovaného spoluhráče jako první. Když Eriksen ztratil vědomí, staral se o to, aby mu nezapadl jazyk.

Po zhruba deseti minutách zdravotníci odnesli 29letého záložníka z trávníku na nosítkách do útrob stadionu. Na sociálních sítích se následně objevila fotografie, na níž byl hráč při vědomí s nasazenou kyslíkovou maskou a rukou na čele. Podle prohlášení UEFA je naštěstí ve stabilizovaném stavu v kodaňské nemocnici Rigshospitalet, kde absolvuje další vyšetření.

Zápas se dohrál

Eriksenův agent Martin Schoots pro dánskou stanici NPO Radio1 uvedl, že hráč komunikuje. „Naštěstí byl už při vědomí, když opouštěl stadion,“ potvrdil rozhlasové stanici DR svazový šéf dánského svazu Peter Möller. Po převozu do nemocnice se s Eriksenem ještě před znovuzahájením duelu spojili i spoluhráči. „Byli jsme v kontaktu a hráči s Christianem hovořili. To je dobrá zpráva. Daří se mu dobře a hráči hrají za Christiana. Bylo pro ně důležité vědět, že je na tom dobře,“ uvedl Möller.

Eriksenovi na sociálních sítích okamžitě vyjádřily podporu jeho bývalé kluby Ajax Amsterdam a Tottenham, ale také Manchester United, Liverpool, Barcelona, Real Madrid, americká reprezentace, současní či bývalí fotbalisté Jakub Podaný, Cesc Fábregas, Daniel Pudil nebo trenér David Holoubek.

Dlouho se řešilo, zda zápas mezi Dánskem a Finskem bude pokračovat. Na základě krizové schůzky obou týmů dostalo dohrání utkání zelenou a hráči opět kopnou do míče ve 20:30. Odehrálo se posledních pět minut prvního poločasu, pak následovala pětiminutová přestávka.

Po ní začala druhá polovina. Fanoušci nejen Dánů, ale i Finů na stadionu v Kodani ještě před pokračováním zápasu společně skandovali jméno indisponovaného fotbalisty. Finové měli řvát „Christian“, na což Dánové sborově odpovídali „Eriksen“.

„Takovéhle momenty dávají všechno v životě do souvislostí. Přeji Christianovi plné a rychlé uzdravení a modlím se, aby jeho rodina měla sílu a víru. V těchto časech je jednota fotbalové rodiny velmi silná a on a jeho rodina s sebou nesou přání a modlitby všech. Slyšel jsem, jak fanoušci obou týmů skandují jeho jméno. Fotbal je krásný a Christian ho hraje skvěle,“ uvedl šéf UEFA Aleksander Čeferin.

Eriksen, kterému je teprve 29 let, je pravděpodobně největší hvězdou Dánů na šampionátu. Již pětkrát získal ocenění pro dánského fotbalistu roku. Aktuálně na klubové úrovni nastupuje za posledního italského mistra Inter Milán. Předtím hájil barvy londýnského Tottenhamu, do kterého přišel z nizozemského Ajax Amsterdam, se kterým třikrát získal titul z tamní ligy.

Fotbalisté Dánska nakonec podlehli Finsku 0:1. O nečekané výhře outsidera při jeho premiérové účasti na velkém mezinárodním turnaji rozhodl po hodině hry jedinou střelou v zápase Joel Pohjanpalo. V 74. minutě neproměnil penaltu Dán Pierre Emile Höjbjerg. Finové zdolali Dány na jejich hřišti po 21 zápasech poprvé od roku 1949.

Tagy:
kolaps UEFA Dánsko fotbal Kodaň sport finská fotbalová reprezentace EURO 2021 Christian Eriksen masáž srdce dánská fotbalová reprezentace