Přestřelky na východě Ukrajiny pokračují. Situace je „velmi nebezpečná“, zní z Kremlu

Ukrajinští vojáci

Kreml označil situaci v Donbasu na východě Ukrajiny za velice znepokojivou a potenciálně velmi nebezpečnou. V oblasti jsou hlášeny další přestřelky a ostřelování mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty. O situaci okolo dění na východě Ukrajiny ruský prezident Vladimir Putin jednal se členy své bezpečnostní rady, uvedl v pátek jeho mluvčí Dmitrij Peskov. Potyčky jsou nejhorší od roku 2015.

„Právě skončila operativní porada se stálými členy bezpečnostní rady, kterou vedl prezident. Hlavním tématem byla vysoce vyspělá odvětví našeho průmyslu, ale samozřejmě hovořili o situaci okolo Ukrajiny, s důrazem na rostoucí napětí, které je mimochodem provokováno zvenčí,“ poznamenal Peskov. Debata se také týkala bezpečnostních záruk, které Rusko požaduje od Západu, a Putin seznámil své spolupracovníky se svými kontakty se zahraničními kolegy za poslední týden.

Kyjev a Ruskem podporovaní separatisté jsou ve válce už osm let a příměří mezi oběma stranami je běžně porušováno, tento týden se však intenzita bojů výrazně zvýšila, upozornila agentura Reuters. Čtvrteční potyčky mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty v Donbasu byly nejhorší od roku 2015. Od pátečního rána pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zaznamenali již 80 porušení dohodnutého příměří, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného diplomata.

Proruští povstalci na východě Ukrajiny v pátek ráno obvinili ukrajinské vládní síly z dělostřelecké a minometné palby na své území. Podle agentury Interfax separatisté hlásili tři incidenty. Ukrajinská armáda ráno oznámila, že separatisté na Donbasu za uplynulých 24 hodin porušili příměří v 60 případech.

Obě strany se vzájemně obviňují ze zvyšování napětí v oblasti, což vyvolává obavy, že by se do konfliktu mohlo zapojit Rusko, které u ukrajinských hranic shromáždilo desetitisíce vojáků. Boje na východě Ukrajiny si už vyžádaly asi 14 tisíc lidských životů.

Západní země už delší dobu varují před nebezpečím ruské invaze na Ukrajinu a tvrdí, že se Moskva bude snažit před útokem vyvolávat provokace, aby mohla svůj výpad ospravedlnit. Rusko záměr provést invazi nadále popírá a zveřejnilo záběry, které podle něj ukazují stahování vojenské techniky od ukrajinských hranic. Západní země však tvrdí, že tam ruských vojáků a techniky dál přibývá a navíc se seskupují do bojových pozic.

Tagy: