Přetlak mezi radikály. Z osmi lídrů v superdebatě stáli čtyři na straně Putina, říká Schmarcz

Komentátor Martin Schmarcz

360° (102)

Slabý výkon lídryně kandidátky STAN Danuše Nerudové v debatě České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS ukončil její ambice stát se eurokomisařkou. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor Martin Schmarcz. Dodal, že z osmi lídrů, kteří se superdebaty před volbami do Evropského parlamentu zúčastnili, stáli čtyři na straně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Překvapivé výkony podle komentátora CNN Prima NEWS předvedli lídryně koalice Stačilo! Kateřina Konečná (KSČM) a jednička na kandidátce Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek.

ČTĚTE TAKÉ: Žádní migranti tady nejsou, překvapila Nerudová v superdebatě. Schytala ostrou kritiku

„Upozorňuji ale, že na jejich části spektra, tedy na straně orientované jasně pro Rusko, jasně proti Ukrajině a jasně na straně Putina, je nával. Nachází se tam nějakých 15, maximálně 20 procent voličů a o ty se uchází čtyři politické subjekty,“ řekl v pořadu 360° Schmarcz.

Na této straně politického spektra podle něj stojí koalice Přísahy s Motoristy, uskupení Stačilo! a SPD. „Během debaty na CNN Prima NEWS se tam bohužel silně natlačil také Lubomír Zaorálek za tradiční SOCDEM,“ popsal své dojmy komentátor.

Podle Schmarcze tedy polovina lídrů kandidátek, kteří se účastnili superdebaty na CNN Prima NEWS nazvané České zájmy v Evropě, byla na straně Putina. Ze zbylých čtyř dva hájili „protizelený“ a „protimigrační“ postoj, a to Alexandr Vondra (Spolu) a Klára Dostálová (za ANO).

Z posledních dvou, které Schmarcz označil za „eurohujery“, podle něj profesionálněji vystupoval Marcel Kolaja (Piráti). „Danuše Nerudová, která s ním soupeří o tu samou skupinu proevropských liberálních hlasů, selhala způsobem, který ukončí jakékoliv debaty o tom, že by mohla být nominována na eurokomisařku. Česká republika si nemůže dovolit takovou ostudu,“ dodal Schmarcz.

VIDEO: Lídři kandidátek do voleb do Evropského parlamentu se střetli v superdebatě České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS. Neshodli se například v názorech na migraci

Tagy: