Žádní migranti tady nejsou, překvapila Nerudová v superdebatě. Schytala ostrou kritiku

Danuše Nerudová

České zájmy v Evropě - Migrační pakt

Populistické strany akorát straší, žádní migranti tady nejsou, řekla lídryně hnutí STAN Danuše Nerudová v superdebatě z belgického Bruselu s názvem České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS. Za svůj výrok schytala od ostatních lídrů velkou kritiku. Například lídr koalice SPD a Trikolory Petr Mach podotkl, že stačí vyjít před Evropský parlament, kde se debata koná, a člověk potká migranty. Podle něj jsou i místa, kam se normální člověk neodváží jít, kde je to líheň radikálního islamismu.

Europoslanci schválili migrační balíček, který tvoří deset legislativních návrhů. „Populistické strany akorát straší, žádní migranti tady nejsou,“ řekla v superdebatě s názvem České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS lídryně hnutí STAN Danuše Nerudová.  Podle ní trvalo 10 let, než nastala bazální shoda. Dodala, že Evropa ale migraci řešit potřebuje a že je vděčná alespoň za to málo, co prošlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Migrační pakt zve uprchlíky do EU, tvrdí Babiš. K jejich přijímání nás nenutí, řekl Rakušan

Podle ní je třeba připravit se na to, že nás bude čekat klimatická migrace. „A to se nebudeme bavit o takových číslech, které tu máme dnes, ale o zásadně jiných číslech. Třetina afrického kontinentu bude neobyvatelná. Toto je úkol pro Evropský parlament a je na voličích, aby si zvolili nikoliv populisty a extremisty, ale aktivní lidi,“ sdělila Nerudová.

Za svá slova ale od ostatních lídrů schytala velkou kritiku. Ve studiu například zaznělo: „A kudy jste sem (do Bruselu) přijela?“ ostře se ohradila také lídryně hnutí ANO Klára Dostálová v narážce na počet migrantů v belgické metropoli. „Jsem moc ráda, že paní Nerudová řekla to, co řekla, protože aspoň voliči vidí, koho opravdu nemají volit. Pokud někdo popírá migranty v Evropě, pokud někdo nechá schválit migrační pakt a zároveň straší tím, že se bude zvedat počet migrantů z pohledu klimatické hrozby, tak je to obrovské nebezpečí pro Evropu,“ sdělila Dostálová.

Nerudovou kritizoval také lídr koalice SPD a Trikolory Petr Mach. „Není pravda, že by tady nebyli migranti. Stačí se projít pryč z budovy Evropského parlamentu a budeme je potkávat, jsou jich tady miliony a jsou tady čtvrti, kam se normální člověk neodváží jít, kde je to líheň radikálního islamismu, kde lidé nemají motivaci sžít se s naší kulturou,“ doplnil Mach. Dodal, že migranti přinášejí svou kulturu a považují hostitelské země za nepřátelské. „Nechceme takhle zničit Českou republiku, musíme proti migračnímu paktu dál bojovat,“ sdělil Mach.

Nerudová následně podotkla, že migranti v České republice nejsou, protože všichni chtějí být v Německu. Diskuze podle ní ukázala, že jsou zde prázdná hesla o tom, jak všechno zrušíme, ale nikdo nenabízí řešení, co udělat. „Jste pro posílení vnějších hranic, jste pro detenci, jste pro to, abychom migranty vraceli? Tak pak jste všichni pro migrační pakt. Říkat, že to zrušíme, aniž bychom nabízeli jakékoliv řešení, je populistické,“ řekla Nerudová.

Tagy: