Psi umí vyčenichat covid. Na pražském letišti pomáhají celníkům hledat nakažené

Na pražském letišti celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Rozpoznají, zda je cestující nakažený covidem.

Už půl roku pomáhají celníkům na pražském letišti speciálně vycvičení psi, kteří dokážou u cestujících rozpoznat onemocnění covid. Psí pomocníci kontrolují cestující, kteří do Česka přilétají z rizikových oblastí. Štáb CNN Prima NEWS mohl jako první přímo na letišti natočit, jak takové testování – očichávání – vypadá.

Na pražském letišti Václava Havla přistálo letadlo z tureckého Istanbulu. Celníci označili tento let za rizikový, někteří pasažéři tak museli projít testem na nemoc COVID-19.

„Aktuálně je riziková jihovýchodní Asie a Afrika kvůli mutaci omikron,“ podotkl hlavní kynolog celníků Jan Pleskač. Při kontrole celníkům navíc pomáhá i kříženec belgického a německého ovčáka – fenka Cassie.

Celkem mají celníci k dispozici pět speciálně vycvičených psů, kteří kromě drog nebo jiných zakázaných látek dokážou u cestujících rozpoznat i onemocnění koronavirem. „Člověk do sebe dostane vir a tělo začne vyrábět protilátky. Právě ty hledáme,“ vysvětluje Pleskač. Na cestující čekají v prostorách za pasovou kontrolou. Odtud některé pasažéry odvedou na důkladnější kontrolu.

Výcvik psů začal zhruba před rokem, v akci přímo na letišti jsou poslední půlrok. Za tu dobu „zkontrolovali“ stovky cestujících, koronavirus odhalili u šesti z nich. „I v této době, kdy mají cestující povinnost vstoupit na palubu s platným PCR testem, se může stát, že odhalíme pasažéra, který je potenciálním nosičem covidu,“ uvedla mluvčí celníků Ivana Kůrková.

Na dalším místě celníci od cestujících odeberou vzorky, které nechají očichat služebními psy. Pokud pes odhalí cestujícího, který má covid, převezmou si ho hygienici a udělají mu PCR test. Celá kontrola zabere asi deset minut. Pokud se pes nezastaví u odebraného vzorku, cestující mohou jít dál.

Tagy: