PŘEHLEDNĚ: Ledovka komplikuje dopravu v Česku. Podívejte se, kde očekávat problémy

Dálnice D1 opět stála

Počasí komplikuje dopravu

Komplikace způsobené ledovkou přetrvávají v dopravě na některých místech v Česku i ve čtvrtek ráno. Na silnicích na Trutnovsku, na Vysočině či na Olomoucku by si řidiči měli ještě ve čtvrtek ráno dávat pozor na ledovku či mrznoucí mrholení. Silnice jsou ale po noci, kdy silničáři vyjížděli do terénu, většinou sjízdné se zvýšenou opatrností. Někde pomohlo také oteplení. Dálnici D7 na Lounsku blokuje převrácený kamion. Od 08:00 je opět i pro kamiony průjezdná silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova.

Energetické distribuční společnosti ČEZ a E.GD neevidují v souvislosti s počasím žádné výpadky v dodávkách elektřiny, řekli ráno ČTK jejich mluvčí Soňa Holingerová a Roman Šperňák.

ČTĚTE TAKÉ: Kupka a Havlíček překvapili vzájemnou chválou. Významně jste posunuli dopravu, uznal ministr

Kvůli namrzlým vozovkám se ve středu večer a v noci na čtvrtek stalo několik dopravních nehod. Problémy byly večer na D5 na Tachovsku. V Krupce na Teplicku a v Jirkově na Chomutovsku se srazila dvě vozidla. Události se obešly bez zranění. Dálnici D7 u Postoloprt na Lounsku směrem na Chomutov v noci zablokoval kamion, řidič nepřizpůsobil jízdu počasí. Překládka nákladu se zřejmě podle nejnovějších informací protáhne do 13:00.

V některých krajích silničáři v noci nasadili všechny sypače a techniku. I přesto by si měli řidiči dát pozor například na Trutnovsku, kde mohou silnice namrzat. Na cestách také zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. V Krkonoších je na nesolených silnicích vrstva uježděného sněhu, která je většinou zledovatělá, uvedli silničáři.

Komplikace i na Vysočině

Na Vysočině byla situace ráno nejhorší na Žďársku, kde se tvořila ledovka. Jinde se trochu oteplilo, ale vozovky jsou pořád promrzlé, namrzlá vrstva povoluje velmi pomalu. Solené silnice jsou mokré, ale i na nich mohou být kluzká místa, například u krajnic.

V 8:00 silničáři pro nákladní dopravu otevřeli silnici I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál na hranice s Polskem. Uzavřená byla pro auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů od středečního večera. Už je sjízdná i pro kamiony. Nadále ale pro auta nad šest tun kvůli špatné sjízdnosti platí zákaz vjezdu na silnici třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Vozovku v prudkém stoupání mohou silničáři sypat jen drtí nebo pískem, neboť jde o úsek v první zóně CHKO Jizerské hory.

S namrzlými vozovkami museli ve čtvrtek ráno počítat řidiči na na Olomoucku a místy na Přerovsku. Ledovka se vyhnula Jesenicku, naopak na Šumpersku se s ní potýkali celou noc.

V Ústeckém kraji se silničářům podařilo vozovky s ledovkou ošetřit, technika byla v terénu celou noc. Problémy mohou nastat jen tam, kde se silnice kvůli ochraně životního prostředí solit nesmí. Problémy mohou mít chodci, některé chodníky jsou podle zjištění pod ledem.

Situaci v některých krajích dnes pomohlo také oteplení. Například v Plzeňském kraji v noci bylo až osm stupňů a na žádných komunikacích nyní neevidují problémy.

Dnes ráno byly teploty v Česku rozdílné. Na jihu bylo většinou nad nulou, naopak v severní polovině kolem nuly a mohla se tam tvořit ledovka, uvedli meteorologové na sociální sítí Facebook. Výstraha před ledovkou platila do dnešních 09:00. Dnes během dne přejde déšť ve sněžení. Zároveň se podle meteorologů začne od severozápadu ochlazovat a na mokrých površích se postupně vytvoří náledí. "I dnes odpoledne a večer proto bude nutná opatrnost jak na silnicích, tak na chodnících," varují meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie varuje před nebezpečím: Z kamionů padají kusy ledu, kry mohou i prorazit čelní sklo

Tagy:
policie havárie Postoloprty Česko okres Louny Dálnice D7 Národní dopravní informační centrum