S hlavou státu si Češi vyberou i první dámu. Co mají Eva Pavlová a Monika Babišová společné?

Výběr prezidentských kandidátů se po prvním kole voleb zúžil na dvě jména. V čele republiky bude buď generál Petr Pavel, nebo bývalý premiér Andrej Babiš. Kromě jména hlavy státu bude za pár dní také zřejmé, kdo se stane první dámou. Co víme o manželkách finalistů prezidentského klání, Evě Pavlové a Monice Babišové? Minimálně jednu věc mají obě ženy společnou, první manželství se jim rozpadlo.

Eva Pavlová (58)

Narodila se v Šumperku, vystudovala gymnázium a v mládí se věnovala sportovní střelbě. Poté absolvovala vysokou vojenskou školu v Bratislavě a postupem let se stala podplukovnicí české armády. S Petrem Pavlem se seznámila na posádkové ubytovně v Prostějově. V té době ale byli oba zadaní a měli své rodiny. Pavel měl z předchozích vztahů syny Jana a Petra, Eva zase dceru, kterou pojmenovala po sobě.

Svatbu měli v roce 2004. Pavlová svému manželovi pomáhala na generálním štábu, kde měla na starost komunikaci se zahraničními vojenskými a leteckými přidělenci do ČR. Po odchodu z armády začala pracovat jako asistentka v mediačním centru. V roce 2022 byla v komunálních volbách jako nezávislá kandidátka za SNK zvolena do zastupitelstva obce Černouček, kde s manželem bydlí.

Monika Babišová (48)

Narodila se v Litoměřicích, vystudovala střední ekonomickou školu, obor organizace administrativy. První manželství jí nevyšlo. S Andrejem Babišem se seznámila v roce 1992, když se stala sekretářkou podniku, v němž byl ředitelem. V roce 2000 se jim narodila dcera Vivien, o čtyři roky později syn Frederik. Brali se po třiadvacetiletém vztahu, svatba se konala na farmě Čapí hnízdo.

Monika se věnuje interiérovému designu a charitě. Iniciovala založení Nadace Agrofert, kde se zaměřuje na pomoc matkám samoživitelkám. Před čtyřmi lety se stala ambasadorkou projektu Nadace pro výzkum rakoviny ČR, který se zabývá prevencí rakoviny děložního čípku. Její velkou zálibou je móda. Potrpí si na luxusní značky. Nošené oblečení věnuje charitativním organizacím. Podporuje například bazar Báry Nesvadbové.

Tagy: