Přežil díky duchapřítomnosti profesora. Student popsal osudovou čtvrteční zkoušku v Praze

V okolí filozofcké fakulty několik hodin po tragédii

Reportérka o aktuálním stavu pacientů po střelbě na Filozofické fakultě

Střelec procházel třídy, aby zjistil, jestli tam je někdo, koho by mohl zabít. Těmito slovy popsal student Jakob Weizman deníku Guardian čtvrteční masakr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Díky duchapřítomnosti jeho profesora se mu podařilo přežít.

Pětadvacetiletý mladík, student magisterského programu, skládal ve čtvrtek odpoledne v budově na Palachově náměstí zkoušku. „Během zkoušky jsem slyšel výstřely a výkřiky.“ V místnosti byl jen on a profesor. Ten začal ihned jednat. Zamknul je a s pomocí studenta dveře zabarikádovali stoly a židlemi. „Bylo to jen pět minut předtím, než se je střelec pokusil otevřít,“ popsal Weizman deníku Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Nejotřesnější zážitek v životě. Vondrášek přirovnal masakr v Praze k činům Breivika

Útočník podle jeho slov běhal po chodbách a snažil se dostat do jednotlivých místností. „Prošel každou třídu, aby zjistil, jestli je uvnitř někdo, koho by mohl zastřelit,“ uvedl Weizman webu týdeníku Focus.

Čtvrteční útok v budově Filozofické fakulty je nejtragičtějším případem střelby v historii ČR. Přímo na místě činu zahynulo 14 lidí včetně střelce, jedna oběť zemřela v nemocnici při hospitalizaci.

Většina raněných po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) je ve stabilizovaném stavu. Stav několika z nich je vážný, nejméně jednoho kritický. Postřelení podstoupili většinou operace. Osoby, které se zranily například při útěku nebo byly v šoku, nemocnice postupně propouštějí. Celkově nemocnice v souvislosti s tragickou událostí pečovaly o 27 raněných.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linku pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636. Do obsluhy tísňové linky na pomoc potřebným jsou zapojeni také krizoví interventi z Českého červeného kříže. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 974 823 158.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rány, křik, zmatek. Exministr Zaorálek popsal, jak utíkal z fakulty s rukama nad hlavou

Tagy:
nemocnice útok střelba Focus The Guardian Česko Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Střelec