Přežil zásah bleskem a šel zachraňovat životy. Reakce lidí kolem mě zarazila, řekl hrdina

Václav Žďárský přežil zásah bleskem a vzápětí zachránil lidské životy.

Přes 20 lidí skončilo v nemocnici po zásahu bleskem na oslavách dne dětí ve Vratislavicích nad Nisou

Nedělní úder blesku ve Vratislavicích nad Nisou srazil šestačtyřicetiletého Václava Žďárského na zem, přesto přemohl bolest a šel zachraňovat životy. Poté, co s vypětím všech sil pomohl resuscitovat poraněnou kamarádku a další zasažené, byl sám převezen do nemocnice. Blesk zranil také jeho manželku a jedenáctiletého syna. Okolnosti celé události popsal reportérovi CNN Prima NEWS.

Žďárský byl s manželkou Michaelou a synem na dětském dni ve Vratislavicích nad Nisou. Najednou se během dešťové přeháňky na obloze objevil záblesk. Následovala ohlušující rána a lidé se zkáceli k zemi.

ČTETE DÁLE: Jak se chránit před bleskem? Sednout si na bobek, radí expert a zmiňuje další postupy

„Bylo to jako, když je (lidi) odpojí od zásuvky, okamžitě šli k zemi jako figurky," popsal Žďárský pro  CNN Prima NEWS. Záchranáři muže následně převezli na traumatologii liberecké nemocnice.

„Sám jsem taky padl na zem, od té chvíle mám jen útržkovité vzpomínky, které se mi pomalu vracejí,“ nastínil dramatické chvíle. „Z vyprávění vím, že jsem po chvíli zvedl a začal zjišťovat, jak jsou na tom další lidé. Bohudík se nám podařilo resuscitovat jednu kamarádku, která zůstala ležet v bezvědomí,“ vyprávěl hrdina na nemocničním lůžku. „Je to skvělý pocit, když pomůžete zachránit lidský život," svěřil se Žďárský.

Zároveň zmínil, co ho zarazilo. „Kolem lidi chodili a koukali lhostejně, jako když se jich to netýká,“ kroutil hlavou skromný hrdina. Naštěstí bylo i hodně těch, kteří pomohli, včetně několika zdravotníků, kteří byli mezi návštěvníky akce.

Žďárský nakonec skončil v nemocnici i s celou rodinou. „Synek je na dětské jednotce intenzivní péče a manželka na kardiologii, také na JIPu, ale jsou na tom už dobře. Odpoledne by je měli pustit domů," doufal Žďárský v pondělí dopoledne.

Sám se potýká s doznívajícími zraněními. „Brněly mi nohy, cítil jsem horkost, strávil jsem celou noc na kyslíku, ale teď už se cítím lépe. Už se těším, až mě pustí domů,“ řekl s nadějí poraněný zachránce.

Úder blesku nikdo nečekal

Žďárského manželka Michaela je trenérkou sportovního kroužku, který měl na dětském dni vystoupení. Svým známým ještě v neděli večer rozeslala z nemocnice emotivní zprávu. „Stala se obrovská tragédie, na kterou nikdy v životě nezapomenu. Po focení jsme se schovali pod strom, protože začalo šíleně lejt. Žádná bouřka nebyla. A najednou do toho stromu uhodil blesk,“ popsala dramatické chvíle žena.

„Je spousta zraněných, můj manžel hodně dlouho oživoval, další rodiče také. Děkuji všem za podporu a musím říci, že se opravdu MODLÍM, ať jsme všichni v pořádku. Děkuji všem statečným," uzavřela s poděkováním Žďárská.

Lékaři v pondělí  ubezpečili, že všichni zasažení bleskem jsou mimo ohrožení života. Zlepšuje se i stav dívenky, která byla letecky transportovaná do nemocnice v pražském Motole.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Blesk v Liberci zasáhl skupinu lidí včetně dětí. Zraněné oživovali záchranáři

Tagy:
nemocnice Fakultní nemocnice v Motole Krajská nemocnice Liberec úder pohroma Blesk hrom Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou Václav Žďárský