Chaos, křik a neutuchající hřmění. Zdravotní sestra popsala drama po zásahu bleskem v Liberci

V Liberci odpoledne zásah blesku zranil skupinu dospělých a dětí

Blesk zranil skupinu lidí

Nastal chaos. Lidé volali, že hřmí, do toho mi pípal telefon, že byl aktivován traumaplán, popsala Markéta Soukupová, která pracuje v Krajské liberecké nemocnici jako zdravotní sestra na oddělení ARO, pro CNN Prima NEWS dramatické chvíle na dětském dni v městské části Vratislavice nad Nisou, kde blesky o víkendu zranily desítky lidí. Čas tam trávila společně se svou dcerou a zraněným pomáhala ještě před příjezdem záchranné služby.

„Byla tam spousta rodičů s dětmi, zrovna se blížilo vystoupení na pódiu, takže se většina lidí schovávala před deštěm pod stromy. My jsme ale měly šťastný nápad a šly se schovat do blízké kavárny,“ uvedla Soukupová.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na Berounce. U jezu se převrátila loď, na palubě byly i děti, zasahovali záchranáři

„Pak přišla rána a bylo jasné, že je to někde blízko. Chvíli se nic nedělo, ale během asi dvou minut se tam objevila paní, která křičela, že potřebují lékaře,“ popsala dramatickou situaci Soukupová, která neváhala a ihned šla pomoci.

„Odvedli mě ke slečně, která měla zástavu srdce. Byl tam ještě lékař v civilu, takže jsme ji společně resuscitovali. Byla v těžkém stavu, ale během pár minut se nám ji podařilo probudit,“ zavzpomínala zdravotní sestra.

V tu chvíli si prý myslela, že mladá žena byla jedinou, do které blesk zasáhl. „Šla jsem pro jistotu zmapovat okolí. V tu chvíli mě ale volali k další slečně, které nebylo dobře. Bylo vidět, že nejspíše upadla, bolela ji ruka a kousla se do jazyka,“ poznamenala Soukupová. Když se pak ohlédla, všimla si, že v okolí je hned několik dalších zasažených.

„Nastal chaos. Lidé volali, že hřmí a budou další blesky. Do toho mi začal pípat telefon, že byl aktivován traumaplán, kterého jsem jako sestra ARO součástí, a viděla jsem, kolik je nahlášených zraněných,“ sdělila.

„Naštěstí na místo dorazily sanitky a zraněné si začali přebírat záchranáři,“ dodala Soukupová.

Mluvila také se zpěvačkou Karol, která v tu chvíli měla vystoupení. Podle jejích slov prý blesk nejdříve udeřil na stage, která byla na volném prostranství a shořela při tom aparatura. „Pak se blesk musel rozdělit a šel plošně, protože ti zasažení byli na různých místech. Proto se o některých zraněných poměrně dlouho nevědělo,“ dodala Soukupová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Blesková povodeň na Plzeňsku. Voda zaplavila domy a smetla auta z ulic

Tagy: