Při letecké tragédii zahynul legendární astronaut Anders. V kosmu pořídil ikonický snímek Země

Generálmajor ve výslužbě William Anders, bývalý astronaut Apolla 8, který v roce 1968 pořídil z vesmíru ikonickou fotografii „východu Země“, na níž je planeta jako modrý stín, zemřel v pátek při leteckém neštěstí. Letadlo, které pilotoval, se zřítilo do vod u souostroví San Juan ve státě Washington. Bylo mu 90 let. Jeho syn Greg Anders úmrtí potvrdil agentuře AP.

„Rodina je zdrcená,“ uvedl agentuře AP syn zesnulého astronauta. „Byl to skvělý pilot a bude nám strašně chybět,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stačí otevřít zprávu a přijdete o účet. Zákeřný útok na TikToku zaskočil CNN i Paris Hilton

William Anders uvedl, že fotografie byla jeho nejvýznamnějším příspěvkem k vesmírnému programu. „Urazili jsme takovou dálku, abychom prozkoumali Měsíc, ale nejdůležitější bylo, že jsme objevili Zemi,“ řekl tehdy.

První barevný snímek Země pořízený z vesmíru je jednou z nejdůležitějších fotografií v moderní historii. Změnila pohled lidí na planetu. Má se za to, že inspirovala celosvětové ekologické hnutí, protože ukázala, jak křehká a izolovaná se Země z vesmíru jeví.

„Najednou jsem se podíval z okénka modulu, když v tom se přede mnou objevila tato nádherná modrá koule,“ cituje jeho slova web CNN. „Uvědomil jsem si, že naše planeta je ve srovnání s celým vesmírem malá, křehká a rozhodně ne centrem kosmu,“ popsal své pocity.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vesmírná loď Boeingu Starliner po letech problémů úspěšně odstartovala

Tagy: