Při obraně Kyjeva zemřel slavný pilot. Hrdina Ukrajiny na sebe nalákal nepřátelská letadla

Plukovník Oleksandr Oksanchenko zemřel při obraně Kyjeva.

Jak můžou ukrajinští obránci zničit tank

Při obraně Kyjeva zemřel jeden z nejlepších ukrajinských pilotů Oleksandr Oksanchenko. Letec přezdívaný Šedý vlk odešel do výslužby v roce 2018, nadále ale působil jako poradce a instruktor. Z důchodu se do aktivní služby vrátil proto, aby mohl bránit svou vlast před ruskými vojsky. Podle informací ukrajinského webu Unian měl zahynout ve chvíli, když na sebe odváděl pozornost nepřátelských letadel.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj udělil posmrtně plukovníku Oksanchenkovi titul Hrdina Ukrajiny. Vzdušné síly ozbrojených sil Ukrajiny o tom informovaly na Facebooku. Kromě Oksanchenka obdrželo titul také dalších 11 armádních pilotů. Lidé jim pod příspěvkem poděkovali za jejich hrdinství.

„Plukovník Oksanchenko, nyní Hrdina Ukrajiny, zahynul v letecké bitvě, když na sebe odváděl pozornost nepřátelských letadel. Škoda, že nedostal tento titul v době, kdy ještě žil, byl toho hoden. Zůstává pro mě navždy hrdinou,“ vzkázala mu Lana Borisovová z Kyjeva přes Facebook.

Oksanchenko byl zkušeným pilotem, jemuž se dostalo uznání i na mezinárodní úrovni. Proslavil se při triumfálních akrobatických vystoupeních na leteckých show, vystupoval také v Česku. Pilot měl nalétáno přes dva tisíce hodin a navíc perfektně zvládal nejsložitější prvky akrobacie, napsal web ukrajinské agentury Unian.

Před čtyřmi lety odešel do výslužby, nadále však působil jako instruktor. Do služby se rozhodl vrátit po ruské invazi na Ukrajinu, k níž došlo minulý čtvrtek.

Tagy: