Při záplavách pomáhají i vězni. Díky nim máme stovky pytlů s pískem, říká hejtmanka Pecková

Protipovodňové zábrany v ulici Gargulákova u řeky Svitavy v Brně

Při záplavách pomáhají i vězni, nejčastěji pytlují písek

Obcím a krajům pomáhá při záplavách i 173 odsouzených vězňů, připraveno jich je až 800. Nejčastěji pytlují písek. V tiskové zprávě to v sobotu uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Vězeňská služba má podle něj také připravené plány pro případnou evakuaci věznic, žádná z nich ale zatím není povodněmi ohrožena.

Do pomoci se podle Řepky dosud zapojili odsouzení z 11 věznic. „Nejčastěji pomáhají odsouzení při pytlování písku, a sice ve Středočeském, Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Plzeňském, Libereckém kraji a v Praze,“ uvedl Řepka. Kromě osmi stovek vězňů je podle něj v pohotovosti i 400 příslušníků vězeňské služby.

ON-LINE: Kritická situace v Moravskoslezském kraji. Do Ostravy letí na pomoc armádní vrtulník

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na síti X uvedla, že díky vězňům je v Říčanech na noc připraveno asi 700 pytlů s pískem. „Zítra v devět hodin by mělo přijít 52 vězňů pokračovat v pytlování dle aktuální potřeby,“ dodala hejtmanka.

Podle Řepky má vězeňská služba pro případnou evakuaci věznic připravené plány, prostředky a také prostory, kam by vězně přesunula. „Nicméně žádná z věznic v Česku není v tuto chvíli povodňovou situací ohrožena, doplnil mluvčí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na Jesenicku sjelo auto do řeky, měli v něm být tři lidé. Po vozidle i posádce pátrá policie

Tagy:
vězení povodeň pomoc vězni Petra Pecková Vězeňská služba České republiky pytle s pískem