Příběh nové policejní „hračky“: Komu muži zákona zabavili služební Ferrari?

Policie zařadila do svých služeb Ferrari F 142  458 Italia.

Policejní Ferrari a jeho minulost

Do policejní služby vstoupilo Ferrari, které bylo zajištěné jako výnos z trestné činnosti. Reportérovi Krimi zpráv Ondřeji Pořízkovi se podařilo zjistit, komu vůz v minulosti patřil. Sám byl totiž u razie, při které bylo vozidlo zabaveno.

„Byl prosinec roku 2012. Tehdy jsme natáčeli reportáž o případu krácení daní v řádu stamilionů korun,“ popsal Pořízek. Policisté z tehdejšího Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality provedli celou řadu razií. Jedna z nich byla i v domě v pražských Řepích, kde mimo jiné zajistili několik luxusních aut – včetně červeného Ferrrari.

Organizovaná skupina osmi lidí v zahraničí nakupovala pohonné hmoty. V Česku je pak prodávali, státu už ale neodváděli daň z přidané hodnoty a tím podle soudu připravili stát o více než 800 milionů korun. „Tento případ patří mezi vůbec největší případy krácení daní v historii,“ tvrdil tehdy mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Stamilionové podvody měl organizovat Eduard Vít. Nejbližším spolupracovníkem byl jeho zeť Antonín Michal. Právě od domu, ve kterém žil Antonín Michal, policisté tehdy supersport od Ferrari odvezli. Auto reportérovi pořádně utkvělo v paměti. Hlavně kvůli soudu, který kvůli odvysílání reportáží neúspěšně proti televizi Prima vedli příbuzní Antonína Michala.

Pravomocný rozsudek padl až dlouhých sedm let od policejní razie. Eduard Vít dostal desetiletý trest, Antonín Michal má strávit za mřížemi osm let. Zbylých šest obžalovaných dostalo tresty v rozmezí od čtyř do sedmi a půl roku.

A teď už se na scénu znovu dostává luxusní sportovní vůz vyrobený v roce 2011, který v podobném stavu stojí v bazarech i dnes téměř pět milionů korun. Ve skladu zajištěných věcí stál dlouhá léta. „Vozidlo bylo zajištěno v rámci rozsáhlé daňové kriminalisty, kterou vyšetřovalo ještě tehdejší ÚOKFK. Součástí rozsudku bylo ještě kromě odsouzení pachatele na 10 let propadnutí tohoto vozidla jako náhradní hodnoty,“ informoval policejní mluvčí David Schön.

Od pondělí pak slouží Ferrari takzvaně na druhé straně barikády – u policejního sboru.

Tagy: