Nemohoucí seniorka z Orlové žila mezi psími výkaly, teď má nový domov. Zvířátka miluji, říká

Příběh nemohoucí seniorky z Orlové, která zůstala zamčená v obrovském nepořádku v domě plném hladových psů, vyvolal u diváků CNN Prima NEWS bouřlivé reakce. Díky sousedům a vnučce se dostala žena do bezpečí. Reportérka CNN Prima NEWS zjišťovala, jak se jí dnes daří i jak jsou na tom týraní psi. Policie totiž případ zatím odložila.

Orlová, listopad loňského roku. 84letou Zdeňku Ďurackou našla její vnučka zamčenou v domě. O seniorku se měla starat její dcera, jenže tu v té době nikdo v okolí neviděl. Společně se seniorkou žilo šest chovných psů, které nikdo nevenčil. Žili ve vlastních výkalech vedle téměř nemohoucí staré ženy. Pohled byl natolik děsivý, že se podmínkami pro chov psů zabývala i policie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidi v Klatovech děsí travič psů. Mia s Ronem přežili, zachránila je i vlastní povaha

„Na základě zprávy z veterinární kliniky jsme věc uložili, jelikož nebyly naplněny znaky protiprávního jednání,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí policie Pavla Procházková. To překvapilo vnučku paní Ďuracké. Podle ní byli psi ve zuboženém stavu.

„Nejhůře na tom byla Bára, která se nemohla ani postavit na nohy. Museli jsme ji odnést. Člověk jí mohl napočítat všechny kosti v těle,“ přiblížila vnučka Sára. U případu asistovala i veterinární správa. „Výrazně byl porušen zákon na ochranu zvířat proti týrání, proto jsme přistoupili k odchytu,“ sdělil CNN Prima NEWS ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka.

Ošetřující veterinář Adam Michejda kvůli policejnímu vyšetřování konkrétní informace k případu redakci nesdělil. Případ dále řeší odbor životního prostředí v Orlové a Českomoravská kynologická unie. Ta zatím čeká na vyjádření chovatelky a dcery paní Ďuracké. „Než vyjádření dostaneme, má zákaz zápisu vrhu,“ podotkla mluvčí unie Vladimíra Tichá.

To znamená, že chovatelka nemůže aktuálně chovat psi s průkazem původu. Odebraní psi jsou zatím v orlovském útulku. Adoptovat je bude možné, až po ukončení vyšetřování. Zcela nový domov už má ale zachráněná seniorka. Paní Ďuracká se aktuálně nachází ve zdravotnickém zařízení následné péče. Je spokojená, v zařízení absolvuje dokonce canisterapii. Na návštěvy za ní zatím chodí pouze vnučka Sára.

„Je ve velmi dobrém stavu. Za všechno děkuje, je to velmi milá a hodná paní,“ sdělila zdravotní sestra Zuzana Karkošková. Sama seniorka je nadšená. „Jsem nesmírně ráda. Miluji zvířátka a vůbec, mám ráda lidi,“ svěřila se vděčná žena redakci. Paní Ďuracká doufá, že ještě bude moci vidět svou čivavu Enji a že se za ní na návštěvu staví také její tři dcery.

Tagy: