Prigožin nabízel Kyjevu prozrazení ruských pozic, tvrdí média. Nesmysl, říká šéf vagnerovců

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin v lednu Ukrajině nabídl, že jí prozradí pozice ruských jednotek, pokud Kyjev stáhne své vojáky od Bachmutu, tvrdí list The Washington Post (WP) s odvoláním na uniklé americké dokumenty. Prigožin podle agentury Reuters toto tvrzení odmítl jako „nesmysl“, Kreml za „novinářskou kachnu“. O východoukrajinský Bachmut, který se stal jedním ze symbolů války, vedou Ukrajina a Rusko mnohaměsíční boje. Velkou část ruských jednotek zde tvoří právě žoldnéřská Vagnerova skupina.

„Koncem ledna, kdy jeho žoldnéřské jednotky umíraly po tisících v boji o zničené město Bachmut, učinil majitel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin Ukrajině mimořádnou nabídku,“ píše americký deník, podle něhož Prigožin Kyjevu nabídl informace o ruských pozicích, které by pak Ukrajina mohla využít k útoku na ně. Prigožin se opakovaně dostává do sporů s ruským ministerstvem obrany a vedením ruské armády, které obviňuje z nedostatečné podpory vagnerovců.

Nabídku prý Prigožin učinil skrze své kontakty ve vedení ukrajinské vojenské rozvědky, s níž během války potají komunikuje. Kyjev ale jeho návrh odmítl, uvádí WP s odvoláním na utajené americké dokumenty, které se objevily na komunikační platformě Discord.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úder obávané rakety? V Luhansku explodovala ruská základna. Ztráty budou velké, říká novinář

Jakých ruských jednotek se Prigožinova nabídka týkala, není zřejmé. To, že Prigožin několikrát jednal s ukrajinskou rozvědkou, ale listu potvrdili dva ukrajinští činitelé. Podle jednoho z nich Kyjev nabídku odmítl, protože šéfovi vagnerovců nevěří.

Prigožin ve zvukové zprávě, kterou v pondělí zveřejnila jeho tisková služba na Telegramu, označil zprávu amerického listu za nesmysl a naznačil, že útok na něj zinscenovali nejmenovaní obyvatelé oblasti Rubljovka na západním okraji Moskvy, kde sídlí mnoho podnikatelských a politických elit, napsal Reuters. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS řekl, že informace WP působí jako „novinářská kachna“.

Stovky amerických vládních a vojenských dokumentů na sociální sítě podle vyšetřovatelů nahrál americký gardista Jack Teixeira, kterému nyní hrozí mnohaletý trest vězení.

Tagy:
válka vojáci nabídka Ukrajina kontakty žoldnéři dokument The Washington Post Rusko Kyjev Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace pozice Luhansk Jevgenij Prigožin