Úder obávané rakety? V Luhansku explodovala ruská základna. Ztráty budou velké, říká novinář

Ukrajinským Luhanskem dál otřásají exploze. V pondělí ráno byla podle médií zasažena budova, která sloužila jako základna ruských vojáků. Informace o obětech zatím nejsou známy. Rusové už od konce minulého týdne tvrdí, že Ukrajinci útočí na okupovaný Luhansk střelami dlouhého doletu Storm Shadow, které Ukrajině dodala Británie.

Při pondělním útoku na Luhansk byla podle agentury Unian zasažena budova letecké školy, kterou využívali ruští vojáci jako základnu. Ze záběrů, které kolují po sociálních sítích, je patrné, jak ze zasažené budovy stoupá mohutný sloupec dýmu. Informace o případných obětech zatím nejsou, okupační úřady tvrdí, že o život nikdo nepřišel. Podle novináře Denise Kazanského se dá ale předpokládat, že během podobných útoků budou ztráty značné. Rusové totiž s údery na Luhansk moc nepočítali.

ČTĚTE TAKÉ: Strašlivé záběry z války. Okupanta těžce zranil ukrajinský dron, Rus se pak střelil do hlavy

„Od roku 2015 je Luhansk tichým městem, které nikdo osm let nebombardoval. Navzdory lžím ruské propagandy tam ale byly umístěny armádní jednotky, které se tam po celé ty roky cítily bezpečně. Ukrajina dodržovala Minské dohody a nikdo se žádných úderů nebál,“ poznamenal Kazanskyj na Telegramu. Luhansk leží blízko ruských hranic, a naopak poměrně daleko od frontové linie. Například velmi propíraný Bachmut je vzdálený zhruba 100 kilometrů.

Přesné okolnosti exploze budovy letecké školy zatím nejsou známy, podle svědků bylo ale před explozemi slyšet zvuky letadel, informuje Daily Mail. Bývalý ruský podplukovník a vojenský expert Andrej Maročko se domnívá, že na budovu zaútočili Ukrajinci raketami Strom Shadow, které minulý týden obdrželi od Velké Británie. Se stejným tvrzením přišel i představitel místní proruské správy Rodion Mirošnik. Kyjev se zatím k útoku nevyjádřil.

„Pokud bych měl vypíchnout nějaké zbraně, které podle mě nejvíc mění pravidla hry, tak to jsou střely s delším doletem kolem 80 kilometrů a jako nyní Storm Shadow do 250 kilometrů. Opravdu umožní likvidovat zásobovací sklady či velitelská stanoviště Rusů daleko za frontou. To poté znemožňuje zásobovat ruské jednotky na frontě a voják, který nemá zásoby, není schopen bojovat,“ uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrna v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS.

Už od pátku Rusové tvrdí, že na Luhansk dopadají právě rakety Storm Shadow. Británie se ve čtvrtek stala první zemí, která oznámila, že začala dodávat Ukrajině řízené střely dlouhého doletu, které umožní ukrajinským silám zasáhnout ruské cíle daleko za frontovými liniemi.

Britský ministr obrany Ben Wallace přitom prohlásil, že střely s doletem přes 250 kilometrů mohou být používány jen v rámci ukrajinského území. Wallace tím dal podle agentury Reuters najevo, že dostal od Kyjeva záruky, že rakety nepoužije proti cílům v Rusku.

„Ukrajincům se v tomhle směru dá věřit, protože vědí, že pokud by porušili takový příslib, tak by si tím omezili podporu do budoucna. Ale myslím si, že je to chyba. Pokud chcete izolovat bojiště, tak je základní předpoklad jakékoliv úspěšné ofenzivy oddělit vojska od zásobování. Bylo to tak v Normandii, za války v Zálivu. Vždy je to základní kámen úspěšné ofenzivy,“ mínil v pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Doplnil, že by Ukrajinci měli – a Západ by jim měl dovolit – zasahovat i na ruském území.

Luhansk, který je centrem mezinárodně neuznávané Luhanské lidové republiky vyhlášené v dubnu 2014, do těchto podmínek zapadá. Ukrajinci ho řadí do seznamu měst na dočasně okupovaných územích, kam se kromě samozvaných Luhanské a Doněcké lidové republiky řadí například také Krym.

Tagy: