Prigožin se znovu vzteká: Ruští vojáci na vagnerovce nastražili miny. Pro generály má vzkaz

Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil dobytí Bachmutu. (20. května 2023)

Válka na Ukrajině (3. 6. 2023)

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin obvinil ruskou armádu, že se pokusila jeho muže vyhodit do povětří během stahování se z Bachmutu. Rusové prý na jeho skupinu nastražili miny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím řekl, že Ukrajina je připravena na protiofenzivu.

Šéf vagnerovců Prigožin opět láteří. Ruští vojáci prý nastražili miny na jeho vojáky stahující se od zničeného Bachmutu. „Na ústupových cestách čekala ,překvapení‘. Stovky protitankových min a tuny plastických trhavin. Nyní probíhá vyšetřování. Ti, kdo položili ty výbušniny, byli zástupci ministerstva obrany,“ citovala Prigožina agentura Nexta.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exploze auta s „kolaboranty“, zemřel i šéf kavárny. Ukrajinci likvidovali základny Rusů

Ukrajinci podle něj miny nerozmístily. Tak daleko se prý nedostanou, a tak by nemělo smysl tam rozmisťovat nálože.

Prigožin už delší dobu viní z neúspěchů na frontě ruské velení. Pro ruské generály má podle agentury AP vzkaz: „V zemi je 10 000 generálů. Měli bychom si ponechat 200 a nechat je pobíhat v neprůstřelných vestách v předních liniích. A pokud generálové začnou umírat, neznamená to, že je v armádě špatně. Znamená to, že strkají hlavy tam, kam mají.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím řekl, že jeho země je připravena na protiofenzivu. V rozhovoru pro Wall Street Journal dodal, že Ukrajina by si přála více západních zbraní, ale nemůže čekat měsíce.

„Dnes existuje jediná zbraň schopná zastavit útoky ruských raket na civilní obyvatelstvo, školy, infrastrukturu a energetický systém. A to je systém Patriot,“ uvedl. Aktuálně má Ukrajina pouze dva tyto systémy, ale podle Zelenského by jich potřebovala padesát.

Tagy: