Exploze auta s „kolaboranty“, zemřel i šéf kavárny. Ukrajinci likvidovali základny Rusů

Ukrajinské raketové útoky zničily několik cílů okupační armády za frontovou linií. U Michajlivky explodoval automobil se čtyřmi „kolaboranty“. Ruští okupanti v pátek masivně bombardovali ukrajinská města. Kyjev hlásil další civilní oběti, a to včetně dětí. Volodymyr Zelenskyj přijel nečekaně na setkání evropských lídrů do moldavského Kišiněva. Na summitu jednal i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Raketová vojska a dělostřelecké jednotky zničily velitelské stanoviště, dva muniční sklady, dvě stanice elektronického boje, radarovou stanici a nepřátelský vícenásobný raketometný systém,“ uvedl na svém Facebooku generální štáb ukrajinské armády. Během noci a pátku obránci zničili také 15 řízených střel a 17 bezpilotních letounů Šahed-136.

Čtyři „kolaboranti“ zemřeli poté, co s nimi u Michajlivky explodovalo auto. „Kolaboranti a okupanti z Michajlivky rozhodně nemají klidný páteční večer. Chystali se odpočívat v místní kavárně, ale to se jim nepodařilo – auto se čtyřmi příznivci Kremlu vyletělo do vzduchu přímo u cíle,“ informoval na Telegramu starosta obce Ivan Fedorov. Podle jeho informací by mezi mrtvými měl být i místní podnikatel, který ve své kavárně „Rusy pohostinně krmil“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slova o možné válce s Ruskem? Řehka nemá burcovat veřejnost, kritizoval Pavlův poradce

Ruští okupanti ve čtvrtek provedli 107 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali 27 raket, 18 sebevražedných dronů a podnikli dalších 46 leteckých úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev oznámil několik dalších civilních obětí.

„Ruská federace, která utrpěla těžké ztráty, pokračuje v používání teroristické taktiky a snaží se zastrašit obyvatelstvo Ukrajiny. Bohužel jsou zde další mrtví a zranění civilisté, a to včetně dětí. Okupanti poškodili dětskou polikliniku, obytné bytové domy i civilní infrastrukturu,“ dodal ukrajinský štáb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně přijel na summit lídrů Evropského politického společenství (EPC), který se koná v Moldavsku. Na červeném koberci ho přivítala moldavská prezidentka Maia Sanduová. Šlo o první návštěvu Zelenského v sousední zemi od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. V Kišiněvě se setkal i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Všechny členské státy NATO souhlasí s tím, že se Ukrajina stane členem aliance, prohlásil ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Alianční země také Ukrajinu podporují v její obraně proti ruské ozbrojené agresi a vytrvají v tom tak dlouho, jak bude třeba, dodal na neformálním jednání ministrů zahraničí NATO v Norsku.

Tagy: