Přihlásilo se mnoho šašků, hodnotí Zeman prezidentské kandidáty. Prozradil čtyři favority

Prezident Miloš Zeman

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 6.2.2022 11:00

Zájem o post hlavy státu už oznámilo několik lidí. Prezident Miloš Zeman v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, kdo má podle něj největší šanci. Mezi jmény nechybí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), Zeman zmínil i někdejší šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou.

Letošní rok bude ve znamení kampaně do prezidentských voleb. Souboj o Hrad se uskuteční začátkem roku 2023. „Přihlásilo se už několik šašků. Já si vyberu z těch, kdo na to mají,“ zhodnotil v Partii prezident Zeman.

Jedním z favoritů je podle Zemana bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. „V čele ERÚ si vedla dobře,“ míní prezident.

„Levicový kandidát bude Josef Středula a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý pravicový. Andrej Babiš říká, že ANO je catch-all party, strana pro všechny. Lze mu tedy přisuzovat střed. Tito tři plus Alena Vitásková mají šanci být zvoleni. Ostatní kandidují proto, že budou nějaký čas v televizi, kde by jinak nebyli, a bude se o nich hodně mluvit a psát,“ prohlásil Zeman.

A vzápětí znovu podpořil bývalého premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. „Zatím u mě mírně vede Andrej Babiš, i když udělal několik chyb. Hnutí ANO si vede v opozici dobře, Babišův projev byl věcný. Jsme stále země s poměrně s nízkou zadlužeností, nezaměstnaností, mírou chudoby. Babiš se má čím chlubit,“ zdůraznil prezident.

Babiš kandidaturu na Hrad zvažuje, zatím ji však definitivně nepotvrdil. Nedávno však oznámil, že si pořídil karavan, ve kterém se chystá objíždět voliče. Podle komentátorů jde o jasný vzkaz, že se Babiš do prezidentských voleb chystá. Své rozhodnutí chce ale Babiš oznámit až na podzim.

Kalousek do boje o Hrad nakonec nepůjde

Někdejší premiér patří podle průzkumů i sázkařů mezi favority. Spolu s ním se vysoké podpoře těší i generál Petr Pavel. Podle průzkumů by mohl získat hlasy ze strany voličů koalic Spolu a PirSTAN, ale i od sympatizantů hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Podle odborníků by ale Pavlovi mohla v budoucnu prezidentskou kampaň výrazně zkomplikovat jeho komunistická minulost.

Touhu znovu kandidovat projevil i senátor Pavel Fischer. Ten v prezidentské volbě v roce 2018 obdržel přes půl milionu hlasů a skončil na třetím místě. O post prezidenta se bude ucházet také matematik a miliardář Karel Janeček. Kandidaturu zvažuje i rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová.

Nekandidovat na Hrad se naopak rozhodl bývalý ministr financí a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. V rozhovoru pro Právo řekl, že na základě průzkumů a rozhovorů s politology ví, že by neměl šanci zvítězit.

Spekulace o křeslo prezidenta zarazil i šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. I když ho některé sázkové kanceláře favorizovaly, Rakušan řekl, že se chce věnovat práci ve vládě.

Mezi další často skloňovaná jména v souvislosti s bojem o Hrad patří už zmiňovaný předseda odborů Josef Středula, bývalý prezident Václav Klaus, senátor Marek Hilšer, senátor Jiří Drahoš, komik a moderátor Miloš Knor, podnikatel Karel Diviš, skladatel Michael Kocáb či expremiér Jiří Paroubek.

Tagy: