Kdybych mohl, na zahájení olympiády bych jel. Chci se ještě do Číny podívat, přiznal Zeman

Zahajovací ceremoniál XXIV. zimních olympijských her

PARTIE s prezidentem Milošem Zemanem 6.2.2022 11:00

Zatímco česká vláda zimní olympiádu v Pekingu diplomaticky bojkotuje, prezident Miloš Zeman by se zahájení her rád účastnil, kdyby mu to lékaři povolili. Řekl to v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Čína je pro Zemana jedna ze dvou zemí, do kterých by se v budoucnu ještě alespoň jednou chtěl podívat.

„Izrael je země mého srdce a Čína je co do ekonomiky nejvýznamnější světová velmoc. Mám přátelské vztahy s čínským prezidentem. Návštěvou bych mohl pomoci i našim exportérům. Čína je největší trh na naší zeměkouli,“ zmínil Zeman dva státy, které by chtěl ještě navštívit.

Pravděpodobně by se prý zúčastnil zahájení olympijských her v Pekingu, kdyby mu to lékaři povolili. Ti ale Zemanovi z důvodu jeho zdravotního stavu nedoporučují létat na delší trasy. Odlišný postoj k zimní olympiádě zastává vláda premiéra Petra Fialy (ODS).

Ta podobně jako mnoho dalších zemí Západu hry diplomaticky bojkotuje, což znamená, že na zahájení nevyslala žádného člena kabinetu. Důvodem bojkotu jsou nedemokratické poměry v Číně. Kritici připomínají porušování lidských práv, existenci koncentračních táborů či represe na ujgurské a tibetské obyvatelstvo.

Podle Zemana ale v případě evropských a severoamerických států nejde o opravdový bojkot. „Bojkot je ve skutečnosti téměř nulový. Úplný provádí vlastně jen Litva a ještě jedna země, kterou si teď nepamatuji. Ostatní státy poslaly minimálně velvyslance (například Česko, pozn. red.) či ministra odpovědného za sport. Někdo i hlavu státu, jako třeba Polsko. Představitelé tím vyjadřují podporu ani ne tak pořadatelské zemi, ale spíš svým sportovcům,“ uvedl.

Podle Zemana se poměry v totalitní Číně nezmění jen upozorňováním na porušování lidských práv či diplomatickým bojkotem sportovních událostí. „Jsem pro aktivní diplomacii, to neznamená vykřikovat výroky o porušování lidských práv, ale snažit se vyjednáváním s konkrétními představiteli, aby se něco zlepšilo. Jen hulákat za lidská práva nestačí,“ dodal.

K budoucnosti Číny pak řekl prezident následující: „Já sám si myslím, že jestliže roste životní úroveň a je širší komunikace s vnějším prostředím, tak to dříve nebo později vyvolá jisté demokratické tendence a potlačí alespoň nejvýraznější projevy totality.“ Tím Zeman naznačil, že by zimní olympiáda mohla Číně pomoci najít cestu k demokratickým reformám.

Někteří evropští politici včetně českých zástupců mají ale na věc naprosto opačný názor. Například německý poslanec vládní strany FDP Peter Heidt v rozhovoru pro CNN Prima NEWS pekingskou olympiádu přirovnal ke hrám v Berlíně z roku 1936. Ty sloužily jako reklama pro Hitlerovo nacistické Německo.

Tagy:
Peking zdraví politika Miloš Zeman Partie Partie Terezie Tománkové vláda sport Čína bojkot Zimní olympijské hry v Pekingu 2022