Prima pekařství v Ostravě: Kvasový chléb, který se peče 20 hodin, i tradiční šátečky
Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavá kůrka a poctivé těsto z pravého kvasu - to je kombinace, která neomrzí. Právě takový chléb vzniká každý den v Ostravě-Hrabůvce. A vyhlášené šátečky, pro které si jezdí zákazníci z širokého okolí, si v pekárně v Ostravě-Porubě zkusila upéct i reportérka CNN Prima NEWS.
Vůně čerstvě upečeného pečiva se line celou pekárnou. V Ostravě-Hrabůvce připravují tradiční kvasový chléb. Práce s kvasem je časově velmi náročná, od prvního založení těsta až po upečení chleba to může klidně trvat i 20 hodin. „Je to živý organismus, je potřeba ho pravidelně udržovat, obnovovat, ale máme na to lidi, kteří už to dělají více než 30 let,“ vysvětluje majitel Rudovy pekárny Tomáš Bílý.
Pekárna v Hrabůvce v podstatě vyrostla kolem parní pece. Ta tady stojí už 30 let a dnes se v ní peče pět druhů chleba a nopálové rohlíky. „Chodím pro chleba, protože je dobrý, chutná mi. Je takový vyhnětený, dobrý,“ pochvaluje si jedna ze zákaznic.
Čtěte také
To pekárna Pekaři a spol. v Ostravě-Porubě je zase vyhlášená svými šátečky. Ty peče už 65 let. „My jsme tady taková velká rodina, máme tady zaměstnance, kteří tady jsou i více než 20 let,“ říká technický ředitel pekárny Radim Kovář.
„Nejčastěji u nás kupují šátečky tvarohové, pudinkové a povidlové,“ popisuje prodavačka Nora. Přípravu vyhlášených porubských šátečků si nakonec vyzkoušela i reportérka CNN Prima NEWS. Jak to dopadlo? Podívejte se v reportáži v úvodním videu tohoto článku.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na loupáky do Poděbrad. V Praze zas mají preclíky, které miloval Václav Havel