Primář pochybovačům: Dejte na pět minut hlavu pod vodu a vyzkoušíte, co je covid

Interview 18.11.2021

Dejte na pět minut hlavu pod vodu a vyzkoušejte si, co je covid. Být bez kyslíku je totiž stresující. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to odpíračům očkování vzkázal primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý. Lékař také popsal frustraci zdravotnického personálu v nemocnicích.

Podle Dlouhého má Česká republika naštěstí velmi robustní síť nemocnic a dostatek lůžek, nicméně chybí personál. „Někdy nemáme koho k postelím postavit. Když chcete ošetřovat pacienta na JIP, musíte mít velmi kvalifikovaný personál. Nastává omezování péče,“ řekl primář.

„Máme výhodu v tom, že lidé, kteří jsou očkovaní, stonají mírnějším způsobem, kratší dobu a méně často se dostanou na JIP. Zatímco na běžném lůžku leží covidový pacient zhruba osm až deset dní, na JIP tři neděle, případně následně potřebuje rehabilitaci apod. Je to velmi zdlouhavé a to nám zaplňuje nemocnice,“ pokračoval Dlouhý s tím, že na druhou stranu nyní již po zkušenostech lékaři umí covid lépe diagnostikovat a práce je zautomatizovaná.

Frustrovaní zdravotníci

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že by se naplněnost nemocnic mohla dorovnat, nebo dokonce překonat jarní vlnu. „Znamená to velikou frustraci zdravotníků. Nevidíme světlo na konci tunelu. Všichni jsou unavení, vyčerpaní, někteří odcházejí. Sestřičky zanedbávají rodiny. Nyní je horší udržovat optimismus. Naštěstí stále je v lidech veliká zodpovědnost. Slyšíme ale velmi často, že až vlna skončí, půjdou pryč,“ varoval Dlouhý.

„Frustrace v tuto chvíli je hlavně z toho, že to nemuselo vůbec být. Teď jsem sloužil na JIP a sedm z osmi je neočkovaných. Říkáte si, že tento člověk tady vůbec nemusel ležet a mohli jste se starat o někoho jiného. Není úplně snadné překonat tento pocit a být profesionál. Pacient musí dostat perfektní péči,“ dodal lékař.

Covid přitahuje psychopaty

Primář je naštvaný „hlavně na hloupost, která se šíří internetem, a na psychopaty, kteří sdělují svá moudra a nesmysly“. „Jsou to lidé, kteří k tomu nemají vůbec kompetence. To je to nejhorší. Molekulární biolog nemá ani kvalifikaci a říká, jak se má léčit covid. Přitom nemá ani kvalifikaci na to, aby dělal záchranáře v nemocnici. Nemá trošku sebekorekce. Jak říkám, přitahuje to psychopaty,“ má jasno Dlouhý.

Podle primáře již nelze nikoho z popíračů očkování přesvědčit. „Nechtějí si to připustit. Je jediná možnost pozitivní motivací a v tuto chvíli i přinucením, což je obsah opatření, která schválila vláda. Jsou to naprosto správná opatření a je třeba to dělat takto,“ řekl Dlouhý.

„Stres z toho, když nemáte kyslík a dusíte se, je opravdu velký. Všem pochybovačům vždycky říkám, ať dají na pět minut hlavu pod vodu a vyzkouší si, co je covid,“ sdělil lékař.

Tagy: