Prymulův průšvih přehledně: Jak k němu došlo, co znamená pro vládu a co bude dál?

 Babiš, Prymula, ořez

Pátek byl jedním z nejdramatičtějších dnů, které Česko pod vedením Andreje Babiše (ANO) zažilo. Je až překvapivé, jak může několik fotek ministra zdravotnictví v noci na ulici rozbouřit vody celostátní politiky. Ještě ráno to vypadalo, že se pod Romanem Prymulou (za ANO) zlomila židle, večer už bylo všechno jinak a ministr minimálně do úterý zůstává. Jak se všechno seběhlo a co to znamená pro další dny?

Když server Blesk.cz v pátek ráno zveřejnil fotografie ministra zdravotnictví Romana Prymuly a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, jak společně ve středu večer navštívili restauraci Rio’s na pražském Vyšehradě a při odchodu z ní neměli roušky, bylo o téma na nadcházející dny postaráno.

Jak je možné, že byli v restauraci? Proč neměli roušky a co s Faltýnkem řešili? První ranní zpráva, kterou si Češi mohli hned po probuzení přečíst, ministra jasně usvědčovala z toho, že porušuje v době nouzového stavu zásadní opatření, která sám vyhlásil.

Prymula byl v restauraci, která měla být zavřená a navíc neměl na veřejnosti roušku. Je to nařízení platné pro celé Česko a od středy je navíc povinné ji nosit i ve městech a obcích, pokud není možné dodržet dvoumetrový odstup od další osoby. Informace okamžitě přebrala všechna média a začala zjišťovat, co se vlastně stalo.

Prymula musí padnout

Hlavní otázkou dne se stalo, zda Roman Prymula skončí jako ministr zdravotnictví. Je to právě on, kdo stojí za všemi tvrdými vládními opatřeními proti šeření koronaviru, kterými řadě občanů velmi zkomplikoval život.

Část veřejnosti začala volat po Prymulově rezignaci. K tomu se okamžitě přidala i opozice a následně i vládní ČSSD. „Byli si dát do nosu. Papaláši, kteří si myslí, že pro ně pravidla neplatí,“ napsal Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Ministr Prymula bohužel přišel tímto o veškerou důvěryhodnost jako hlavní tvář boje s pandemií. Jakkoliv je to složité, neboť je nezpochybnitelným odborníkem a hlavním autorem strategie proti covidu, nemůže podle mě pokračovat jako ministr zdravotnictví ČR,“ komentoval situaci pro CNN Prima NEWS předseda sociální demokracie, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Prymula: Pokud chcete, skončím

Sehnat Romana Prymulu nebylo pro novináře dopoledne vůbec snadné. Podařilo se to kolegům z týdeníků Respekt, kde uvedl, že pokud si to bude veřejnost přát, tak rezignuje.

„Já si myslím, že jsem toho zase tolik neprovedl. Pokud si to veřejnost přeje, tak rezignuji,“ prohlásil Prymula. Schůzku přiznal a řekl, že proběhla v restauračním salónku i s občerstvením.

Babiš: Absolutní katastrofa

Všichni napjatě očekávali, jak se k celé situaci postaví premiér Andrej Babiš. Ten s vyjádřením dlouho neotálel. V 11 hodin na Úřadu vlády vystoupil.

„To, co se stalo, je absolutní katastrofa. Tahle věc se neměla stát. Nemůžeme kázat vodu a pít víno. Z toho důvodu jsem požádal pana ministra o rezignaci a v případě, že by tak neudělal, tak ho odvolám. Pana Faltýnka jsem požádal o rezignaci na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO,“ uvedl na páteční tiskové konferenci předseda vlády. Babiš mimo jiné také řekl, že podobné chyby se nedají omluvit.

Andrej Babiš rovněž informoval, že o věci již hovořil s prezidentem Milošem Zemanem a dalo se tak očekávat, že má vyjednanou jeho podporu pro další výměnu na postu ministra zdravotnictví.

Faltýnkův konec

V době, kdy veřejnost čekala na oficiální vyjádření Romana Prymuly, které bylo původně avizováno na 12. hodinu, ale stále se odsouvalo a nakonec přišlo až v půl druhé, se k zodpovědnosti za schůzku přihlásil Jaroslav Faltýnek.

Schůzka prý proběhla v uzavřené hospodě na jeho popud. Národu se omluvil, řekl, že to byla jeho chyba.

„Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě,“ uvedl Faltýnek. Majitel restaurace je prý nechal v salonku „probrat věci u kafe“. Na schůzce byl kromě něj a Prymuly ještě ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

Během dne pak Jaroslav Faltýnek vyslyšel premiérovu výzvu a oznámil, že na post druhého muže hnutí ANO bude skutečně rezignovat. Zatímco konec v této pozici avizoval již dříve, vlivného postu v čele poslaneckého klubu se zatím vzdát nehodlá, a tak fakticky jeho rezignace nic zásadního neznamená. O jeho setrvání v této funkci mají rozhodovat jeho členové.

Prymula: Sám neodstoupím

Dalším zvratem v celé kauze byla tisková konference samotného Prymuly. Ten totiž řekl, že žádné opatření neporušil a rezignovat na funkci nehodlá. A přišel s další verzí toho, kde se schůzka konala.

S Faltýnkem se podle něj nesešli v restauraci, jak původně tvrdil, ale v soukromých prostorách vyšehradské kapituly a roušku venku mít údajně nemusel, protože kolem ve vzdálenosti do dvou metrů nikdo nebyl.

Tato verze se ovšem zásadně liší od jeho původního prohlášení i od Faltýnkových slov. Předseda poslanců ANO mluvil o setkání v salónku restaurace.

„Já sám rezignovat nehodlám,“ řekl na tiskové konferenci Prymula s tím, že žádná opatření neporušil. „Samozřejmě je možností pana premiéra, abych byl odvolán,“ dodal ministr zdravotnictví.

Zeman Babiše nepodržel

V této chvíli tak proti sobě stojí premiér Andrej Babiš a jeho ministr a trumfy do rukou tak dostal Miloš Zeman, k němuž na 16. hodinu mířil právě předseda vlády. Nejel však s příslibem rezignace Romana Prymuly, ale pouze s návrhem na jeho odvolání. To sice podle ústavy musí prezident přijmout, ale už není řečeno kdy.

Ačkoliv premiér ještě dopoledne prohlašoval, že chce situaci během pátku vyřešit a že do Lán veze i jméno nového ministra, po odchodu od prezidenta musel přiznat částečnou porážku.

Na Prymulovo okamžité odvolání totiž prezident Zeman nekývl a vyčkává nejméně do úterý, kdy by za ním měl nový kandidát na ministra dorazit.

„Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání pana ministra a prezident to akceptoval tím, že akceptoval schůzku, tak to snad platí,“ řekl po schůzce Babiš. I kdyby měl podle něj prezident jiný názor, měl by přijmout jeho návrh.

Bude nový ministr?

Nejméně do úterý tak zřejmě nebude jasno, zda bude jmenován nový ministr. Nicméně už teď se spekuluje o tom, jaké jméno Andrej Babiš do Lán přivezl. Mezi zmiňovanými kandidáty je například ministerský náměstek Aleksi Šedo nebo primář oddělení dětské hematologie FN Brno Jan Blatný. Dále se objevuje i jméno ředitele Motola Miloslava Ludvíka i odvolaného epidemiologa Rastislava Maďara.

Výsledkem celého turbulentního dne je tak v podstatě jen rozbouření politických vod bez jasného výsledku. Roman Prymula ministrem stále zůstává. Ve stínu politického boje se Česko opět potýká s rekordními čísly nakažených a ať už bude ministrem zdravotnictví na nadcházející měsíce kdokoliv, musí především přesvědčit občany o tom, že dokáže pandemii koronaviru zvládnout.

Co teď čeká vládu?

Základní otázka zní, zda prezident Miloš Zeman Babišovi vyhoví a umožní rychlou vládní rošádu. Podle dosavadních vyjádření se ale zdá, že se celá věc přinejmenším protáhne. Jak víme z minulosti, ústavu lze vykládat různě. S výměnou ministrů v některých případech kromě Zemana váhali už prezidenti Václav Havel i Václav Klaus.

Není vyloučeno, že bude současná hlava státu například  žádat další a další konzultace ohledně kandidáta na post ministra zdravotnictví, což se může protáhnout klidně na několik týdnů. V takovém případě by Roman Prymula zůstal dál ministrem, ovšem ministrem „natruc“ premiérovi a navíc s vážně poškozenou pověstí, pokud jde o prosazování opatření proti šíření koronaviru.

Tagy: