Útoky Hamásu hrozí všude. CNN natáčela s Izraelci přímo v první linii bojů v Pásmu Gazy

CNN natáčela s izraelskou armádou přímo v Pásmu Gazy

CNN natáčela v Gaze

Izraelská armáda poprvé od začátku války povolila skupině novinářů, aby s jejími jednotkami vstoupili do Gazy. Boje natočila americká televize CNN. Hamás mezitím nadále brání cizincům, aby místo opustili. Mezi nimi zůstává i nejméně osm Čechů.

„Izraleská armáda nás veze do Gazy. Jsem v obrněném transportéru a právě jsme vstoupili do Gazy,“ popisoval reportér CNN Jeremy Diamond. Izraelští vojáci obkličují Gazu pevnůstkami, na které bojovníci Hamásu podnikají časté protiútoky.

ČTĚTE TAKÉ: Islamisté vyhlašují válku Západu. Chystají úder, který má otřást společností, varuje expert

„Jak můžete slyšet, mezi izraelskými silami a ozbrojenci Hamásu se bojuje. Právě teď se snaží udeřit na pozice Hamásu z boku,“ uvedl dále Diamond. Také Izraelcům neustále hrozí útoky z boku a do zad. Východy z tunelů jsou všude. V oblasti, kde se reportér CNN nachází, jsou podle poručíka izraelské 828. brigády Rana Cnaana nejméně tři.

Izraelcům se v neděli podařilo na pár hodin vytvořit koridor, kterým mohou z obleženého severu odejít civilisté na jih, než vypukne boj přímo v ulicích. Ven z Gazy přes přechod v Rafáhu to ale stále nejde. Egypt nepřijímá zraněné a Hamás odmítá pustit z Gazy držitele zahraničních pasů. Ven nemůže ani osm českých občanů a další tři, kteří oslovili české úřady. Těm se podařilo kontaktovat otce, který do Gazy uprchl se svými dvěma českými dětmi.

Arabské státy mezitím dál vyzývají k příměří a Západ alespoň k humanitární pauze v bojích. Izrael i v neděli trval na svém. Dokud Hamás nepropustí rukojmí, žádná pauza nebude.

Tagy: