Poslední rozloučení s Michaelou Tichou: In memoriam byla povýšena na štábní praporčici

Pohřeb české vojačky ve strašnickém krematoriu.

Pohřeb české vojačky Michaely Tiché

V pátek proběhlo rozloučení s Michaelou Tichou, důstojnicí české armády, která zahynula při pádu vrtulníku mezinárodních sil během zahraniční mise v Egyptě. Podle vyšetřovatelů havárie šlo nejspíš o nehodu. Tichá byla in memoriam povýšena do hodnosti štábní praporčice.

Letoun s ostatky české vojačky přistál v České republice minulý pátek 13. listopadu, den po tragédii. In memoriam ji povýšili do hodnosti štábní praporčice. Na kbelském letišti v Praze se po příletu uskutečnila krátká pieta za účasti rodiny a nejvyšších představitelů ministerstva obrany a Armády ČR. Oficiální pohřeb se uskutečnil v pátek odpoledne v pražském krematoriu ve Strašnicích.

Tichá zemřela na palubě vrtulníku UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu a zřítil se nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Stroj patřil k misi MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), která na Sinaji dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

Při havárii zemřelo osm lidí. Kromě české vojačky také jeden Francouz a šest Američanů. Jeden člen mise, rovněž Američan, neštěstí přežil a byl přepraven do nemocnice. Mise MFO zahájila vyšetřování tragédie, vše podle ní zatím nasvědčuje tomu, že šlo o nehodu.

Tichá se narodila v roce 1993 a byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji. Rodině i blízkým zesnulé rotmistryně vyjádřili upřímnou soustrast prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, náčelník českého generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar. Kondolence rodinám mrtvých vyjádřilo také izraelské ministerstvo zahraničí.

Tagy:
pohřeb Egypt havárie Andrej Babiš Miloš Zeman Lubomír Metnar krematorium Česko Praha Armáda ČR Sinaj Michaela Tichá vojačka povýšení Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky