Případ lidského hyenismu: Muž na pražském Chodově okradl nevidomého o vše, co měl

Stanislava Zimpricha okradli na pražském Chodově.

Neznámý muž na pražském Chodově oloupil nevidomého

Kriminálka z Prahy řeší případ lidského hyenismu. Neznámý muž na pražském Chodově oloupil nevidomého. Nejdříve tvrdil, že drobné potřebuje na jízdenku, když mu je chtěl handicapovaný muž dát, zaútočil na něj, obral ho o všechno, co měl, a zmizel.

Černé brýle, vodicí fenka Dášenka, bílá hůl. Atributy, ze kterých je jasně poznat, že muž je nevidomý. A zřejmě si to uvědomil i neznámý kolemjdoucí, který se rozhodl, že toho zneužije. „Ten člověk mě takovým docela příjemným hlasem poprosil o dvacet korun, že to potřebuje na tramvaj. A jsem důvěřivý, tak jsem je začal hrabat,“ popsal CNN Prima NEWS Stanislav Zimprich, přepadený muž. Dodal, že útočník mu zkroutil ruku za záda.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální útok u pražského Anděla. Agresor zbil staršího muže, ten má celoživotní následky

Jediné, co nevidomý dokáže popsat, je hlas. Stáří muže odhaduje na 30 až 50 let a podle něj mluvil plynulou češtinou. Místo, kde se loupež odehrála, nebylo sledováno kamerami. Policisté sice zajistili záběry z přilehlého okolí, nicméně nevědí, koho mají hledat. O pomoc se proto obracejí na veřejnost – pokud by lidé viděli někoho podezřelého, muže, který se s nevidomým bavil, nebo někoho, kdo utíkal, ať volají na linku 158.

Stanislav Zimprich celkem i s mobilem přišel o asi dvacet tisíc korun. Zrak ztratil před dvanácti lety, byl vážně nemocný, třikrát podstoupil transplantaci ledvin. Dostal infarkt a při něm mu odumřely nervy, které vedou z mozku do oka. Teď mu nezbývá než se spolehnout na oči okolí. On i kriminálka doufají, že si v těchto místech na pražském Chodově lidé pachatele všimli.

A protože agresor použil násilí, nejde o krádež, ale loupež –⁠ za tu jsou daleko přísnější tresty. „Muži hrozí až deset let za mřížemi,“ potvrdil mluvčí policistů Richard Hrdina. Nevidomý by si ale přál jiný trest. „Já bych mu přál, aby musel nastoupit třeba někam do alzheimer centra, kde by se musel povinně starat o postižené lidi,“ uvedl přepadený muž. Stanislav Zimprich ví, o čem mluví, se svým psem tam totiž sám chodí pomáhat na terapie. Věřit lidem ale prý po ošklivé zkušenosti nepřestane.

PODÍVEJTE SE: Krádež v Pařížské. Zloděj okradl zákazníka v ostře střeženém luxusním obchodě

Tagy: