Detaily vraždy na Českolipsku: Sousedé mluví o benzínu i motivu, proč žena manžela rozřezala

 Brutální případ z Českolipska: Žena se přiznala, že rozčtvrtila manžela. Tělo spálila

Pokračování brutální vraždy na Českolipsku

Případ ženy z Českolipska, kterou policisté obvinili z vraždy manžela, je v dějinách české kriminalistiky zcela výjimečný. Žena se totiž měla těla svého muže zbavit tím, že ho rozřezala na kusy a spálila na zahradě. Podle sousedů používala benzín, aby oheň lépe hořel.

Záběry z policejní rekonstrukce činu ukazují seniorku, která popisuje policistům, jak z kůlny vytáhla kolečko, na kterém pak k ohništi do rohu zahrady převážela kusy těla svého manžela. „Stopy zakryla tím, že odstranila končetiny a tělo spálila na zahradě,“ řekla mluvčí krajského soudu v Liberci Karolína Francová. Podle sousedů něco na zahradě pálila několik dní, právě v době, kdy její manžel zmizel. „Používala benzín, pevný podpalovač,“ uvedla sousedka.

Podle ředitele pražského policejního muzea je zatím v historii českého zločinu známý jen jediný podobný případ. Jde o vražedkyni Irenu Čubírkovou, která v padesátých letech zavraždila svého milence a svého manžela. „Manžela ještě rozřezala na prvočinitele a spálila ho v peci na chleba, ty ostatky potom zakopala, rozesela v sadu,“ řekl ředitel policejního muzea Radek Galaš.

Uříznutou hlavu pak ze msty umístila na záchodek ve vlaku. „O jiném případu v dějinách kriminalistiky, který by měl podobný souběh, nevím. To čtvrcení mrtvoly dobrá, ale ještě spálení těch ostatků, to je řekněme vyšší level,“ sdělil Galaš.

Irena Čubírková nakonec skončila na šibenici. Seniorce z Českolipska za vraždu manžela hrozí deset až osmnáct let. Motiv vraždy zatím známý není. Podle obyvatel obce není vyloučeno, že za tím mohlo být domácí násilí. Muž údajně v minulosti napadl i sousedku. „Bezdůvodně šel a naší mámě dal dvakrát pěstí. Věřím tomu, že ji mlátil. On měl metr osmdesát a asi sto dvacet kilo, to byla porce chlapa,“ uvedla místní obyvatelka s tím, že je z celého incidentu překvapená, neboť ženu znala odmala.

Právník: Rozčtvrcení a spálení těla neovlivní výši trestu

Podle osloveného právníka skutečnost, jak žena s tělem po vraždě naložila, nebude mít na výsledný trest zásadní vliv. „Z pohledu zákona šlo o zahlazování stop a je v podstatě jedno jestli zakopáním těla na zahradě nebo jeho rozřezáním,“ uvedl právník Jan Černý. Krajský soud ženu propustil z vazby, policisté ji stíhají na svobodě. „Spolupracuje při objasňování trestné činnosti a obecně toho činu lituje,“ řekla Francová.

Štáb CNN Prima NEWS se ženu obviněnou z vraždy pokusil kontaktovat v jejím trvalém bydlišti. Přestože z bytu byly slyšet zvuky, nikdo neotevřel. Chalupu letos ale prodala.

Tagy:
zahrada vražda manželé Liberec okres Česká Lípa Irena Čubírková Radek Galaš