Brutální případ z Českolipska: Žena se přiznala, že rozčtvrtila manžela. Tělo spálila

 Brutální případ z Českolipska: Žena se přiznala, že rozčtvrtila manžela. Tělo spálila

Žena rozsekala manžela, pak ho spálila

Případ, který zřejmě nemá v dějinách české kriminalistiky obdoby, vyšetřují už v půl roku kriminalisté na severu Čech. Podle obyvatel malé obce nedaleko České Lípy tam seniorka měla zabít svého manžela, jeho tělo rozřezat a následně kompletně spálit na zahradě. „Stopy zakryla tím, že odstranila končetiny a tělo spálila ho na zahradě,“ potvrdila mluvčí libereckého krajského soudu Karolína Francová.

Policie detaily případu drží pod pokličkou, reportérovi CNN Prima NEWS se ale podařilo natočit policejní rekonstrukci na místě činu a během několika měsíců poskládat mozaiku šokujících svědectví.

„V polovině října jsme zahájili úkony trestního řízení pro spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy, ke kterému mělo dojít na konci srpna v jedné z obcí na Českolipsku. Na základě provedeného šetření a vyhodnocení důkazních prostředků jsme ve věci obvinili jednu osobu a zároveň jsme podali podnět k návrhu na její vzetí do vazby,“ uvedl na dotaz CNN Prima NEWS policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Okresní soud ženu do vazby poslal, ona proti tomu ale podala stížnost a krajský soud jí vyhověl. „Při vazebním zasedání před okresním soudem doznala svoji vinu a řekla, že čin byl spáchaný v afektu a měla v úmyslu jej oznámit a sbírala k tomu odvahu. Měla dost času po činu utéct anebo se skrývat a neudělala to. Navíc spolupracuje při objasňování trestného činu a obecně toho lituje,“ vysvětlila důvody soudu mluvčí Karolína Francová. Soud prý také zohlednil vyšší věk ženy.

Několik verzí o tom, kam zmizel partner

Mezi vraždou a jejím odhalením uběhly dva měsíce, ženě se v tu dobu dařilo před sousedy dělat dojem, že netuší, kam její partner zmizel. Měla přitom několik verzí. Jedné sousedce řekla, že ho vyhodila, protože ji bil. Druhé tvrdila, že jí utekl za mladší ženou, a dalšímu sousedovi napovídala, že odjel k sestře.

„Ještě si mi ve výtahu stěžovala, že zůstala na všechno sama,“ vzpomínala její sousedka z panelového domu ve městě, kde má žena obviněná z vraždy trvalé bydliště.

Motiv vraždy zatím známý není. Podle obyvatel obce není vyloučeno, že za tím mohlo být domácí násilí. Muž údajně v minulosti napadl i sousedku. „Bezdůvodně dal naší mámě dvě rány pěstí, takže věřím tomu, že ji mlátil. Měl metr osmdesát a asi sto dvacet kilo, to byla porce chlapa,“ uvedla jedna ze sousedek.

Pak už ale zřejmě neunesla tíhu svědomí a svěřila se sousedce, která okamžitě informovala policii. „Po vzájemném konfliktu manžela fyzicky napadla a udeřila ho do hlavy tupým předmětem,“ citovala mluvčí soudu z obvinění, které zaznělo při vazebním zasedání. Těla se měla následně zbavit.

Obdobný případ z 50. let

Podle ředitele pražského policejního muzea je zatím v historii českého zločinu známý jen jediný podobný případ – jde o vražedkyni Irenu Čubírkovou, která v padesátých letech zavraždila milence i manžela.

„Manžela ještě rozřezala na prvočinitele a spálila ho v peci na chleba. Ostatky potom zakopala, rozesela v sadu. Hlavu následně ze msty umístila na veřejném záchodku ve vlaku. Přiznám se, že nevím v dějinách kriminalistiky o podobném případu. Čtvrcení mrtvoly není až tak neobvyklé, ale spálení ostatků, to je, řekněme, vyšší level,“ popsal historik Radek Galaš.

Čubírková nakonec skončila na šibenici jako jedna ze čtyř žen, které byly od roku 1918 popraveny pro kriminální čin. Seniorce z Českolipska za vraždu manžela hrozí deset až osmnáct let.

Jak žena s tělem po vraždě naložila, nebude mít na výsledný trest zásadní vliv. „Zde šlo z pohledu zákona o zahlazování stop a je v podstatě jedno, jestli zakopáním těla na zahradě nebo jeho rozřezáním a spálením,“ uvedl advokát Jan Černý na dotaz CNN Prima NEWS.

K pálení použila benzín

Při policejní rekonstrukci činu, kterou se podařilo reportérovi CNN Prima NEWS natočit v listopadu loňského roku, žena mimo jiné před policisty vytáhla z kůlny kolečko a zamířila před dům. Pak je dovedla do rohu zahrady, kde mělo být ohniště. V tu dobu tam byly už jen známky po tom, že na místě někdo kopal. Podle sousedů to byli policisté. „Hledali v popelu. Co našli, nevíme,“ svěřila se obyvatelka obce.

„Pravda je, že tam pálila několik dní. Dokonce přišla mamince, která bydlí naproti, říct, že to bude smrdět, že prý pálí nějaké harampádí po rodičích. Teprve pak jsme se dozvěděli, že svého chlapa měla rozřezat a spálit,“ dodala.

„Používala benzín, říkala maminka,“ tvrdila obyvatelka, jejíž matka bydlí v domě sousedící s chalupou, kde měla obviněná žena tělo zlikvidovat. Použití benzínu zvýší teplotu spalování. „V běžném ohni by se maso pouze upeklo, tady je zapotřebí opravdu vysoký žár,“ popsal pro CNN Prima News majitel pohřební služby, který si přál zůstat v anonymitě. Ani při kremaci v peci přitom nezbyde jen popel. „Jsou tam zbytky kostí, které musíme nadrtit,“ doplnil.

Reportér CNN Prima NEWS se seniorku obviněnou z vraždy pokusil v jejím trvalém bydlišti kontaktovat. Přestože z bytu byly slyšet zvuky, nikdo neotevřel. Chalupu letos na jaře prodala, v katastru nemovitostí už je zapsaný nový vlastník.

Tagy: