Druhé kolo prezidentských voleb v Turecku je na spadnutí. Vítězem bude Erdogan, tvrdí analytici

Po nedělních prezidentských volbách v Turecku stále není jasné, zda se bude konat za dva týdny druhé kolo. Pokud bude, větší šance na vítězství má prezident Recep Tayyip Erdogan, jsou přesvědčeni někteří analytici. Kandidát pravicové až krajně pravicové aliance Sinan Ogan, který se ziskem pěti procent skončil na třetím místě, se ještě nerozhodl, koho v případném druhém kole podpoří. Také on kritizoval údajné manipulace s volebními výsledky ve prospěch Erdogana, stejně jako to tvrdí zástupci opozičních stran kolem Kemala Kiliçdaroglua.

Po sečtení asi 99,4 procenta hlasů má zatím Erdogan 49,4 procenta a opoziční lídr Kiliçdaroglu 44,95 procenta. Pokud Erdogan nepřesáhne 50 procent, bude se 28. května konat druhé kolo. Agentury uvádějí, že zbývá sečíst mimo jiné hlasy voličů ze zahraničí, kde před pěti lety vyhrál Erdogan. Právě sčítání těchto hlasů nyní zpochybnil Ogan, aniž by ale pro to dodal důkazy.

Na tohoto pětapadesátiletého politika, který byl do roku 2015 poslancem za krajně pravicovou stranu, z níž byl tehdy vyloučen, se soustředí pozornost a napjatě se očekává, koho podpoří v případném druhém kole. Ogan, který nyní není členem žádné strany, ale kandiduje za alianci označovanou jako pravicová až krajně pravicová, v noci na pondělí uvedl, že se ještě rozhodne, koho doporučí svým voličům pro druhé kolo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné turecké volby. Erdogan připomíná vojenský puč, jeho rival nosí neprůstřelnou vestu

Jak Erdogan, tak Kiliçdaroglu věří, že vyhrají. Erdogan tvrdí, že už v prvním kole. „Nevíme, zda volby skončí prvním kolem... ale pokud si náš národ zvolil druhé kolo, rovněž to vítáme,“ řekl v pondělí ráno podle agentury AP Erdogan.

„Rozhodně ve druhém kole vyhrajeme... a přineseme zemi demokracii,“ prohlásil v noci na pondělí Kiliçdaroglu. Ten je kandidátem šesti velmi různorodých stran sdružených v takzvané Národní alianci. Od roku 2010 je předsedou středolevicové Lidové republikánské strany (CHP).

Erdogan bude mít výhodu

Analytik Howard Eissenstat z jedné z newyorských univerzit tvrdí, že Erdogan bude mít pro případné druhé kolo výhodu, protože jeho strana se svými spojenci získala lepší výsledky v nedělních parlamentních volbách. „Voliči nechtějí rozdělené vedení,“ řekl Eissenstat agentuře AP.

V parlamentních volbách získala Lidová aliance, za niž kandidoval Erdogan, podle deníku Hürriyet 49,4 procenta hlasů, zatímco zisk opoziční Národní aliance je 35,1 procenta hlasů. Asi 10,5 procenta hlasů dostala Aliance práce a svobody, která sdružuje levicové a prokurdské strany. Do parlamentu za ni kandidovali i politici druhé nejsilnější opoziční formace Lidové demokratické strany (HDP), která v prezidentských volbách podpořila Kiliçdaroglua.

Pokud se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, bude to poprvé od zavedení přímé volby. Do roku 2007 volil prezidenta turecký parlament. První přímé volby se konaly v roce 2014, kdy s převahou vyhrál Erdogan se ziskem 51,8 procenta, jeho protikandidát tehdy získal 38,4 procenta. V roce 2018 získal Erdogan 52,6 procenta, druhý skončil tehdy kandidát strany CHP Muharrem Ince s 30,6 procenta hlasů. Od roku 2018 má Turecko prezidentský systém, který zavedla změna ústavy prosazená Erdoganem a schválená v referendu v roce 2017.

Volební účast byla v neděli vysoká, stejná jako před před pěti lety, kdy činila přes 86 procent.

Tagy: