Drsné turecké volby. Erdogan připomíná vojenský puč, jeho rival nosí neprůstřelnou vestu

Již v neděli si Turci rozhodnou, kdo povede jejich zemi v dalších letech. Konají se totiž jak parlamentní, tak i prezidentské volby. V obou chce uspět současný prezident Recep Tayyip Erdogan. Mocnář však po letech dominance může skončit mezi poraženými, průzkumy totiž upřednostňují jeho rivala Kemala Kilicdaroglua, kterému se přezdívá „turecký Gándhí“.

Turecké prezidentské volby jsou značně vyhrocené. Erdogan platil léta za neochvějného vladaře své země. Aby také ne, od roku 2014 je prezidentem, předtím byl po 11 let premiérem. Jeho Strana spravedlnosti a rozvoje už řadu let dominuje turecké politické scéně a se svými nacionalistickými spojenci ovládá parlament.

Erdoganova pozice je však dnes ohrožena. Jeho dominance navedla opoziční strany k tomu, aby se spojily dohromady. Společně kandidují pod uskupením „Národ“, aby se Erdoganovi a jeho spojencům postavili. Politikova aliance se pro změnu jmenuje „Lid“.

Opozičníci se navzdory rozdílným pohledům na politiku dokázali semknout a zvolili si i svoji tvář, která se má postavit Erdoganovi. Tím je lídr Republikánské socialistické strany Kemal Kilicdaroglu.

ČTĚTE TAKÉ: Finsko má zelenou pro vstup do NATO. Turecký parlament jednomyslně schválil jeho přijetí

Dnes 74letý umírněný ekonom, kterému se přezdívá „turecký Gándhí“, je hlavní vyzyvatel Erdogana v prezidentské volbě. A průzkumy mu přejí, vyplývá z dat, která prezentuje web 600vekil. Podle webu Politico.eu udržuje velmi těsný náskok.

Lídr opozice si svoji dobrou pozici uvědomuje, ale stejně tak vnímá i nebezpečí. Volby v Turecku budou pravděpodobně velmi vyhrocené, a tak Kilicdaroglua na jeho posledním mítinku s příznivci doprovázela mimořádně početná ochranka. Místní zdroje citované agenturou Reuters uvedly, že prezidentský kandidát měl na sobě i neprůstřelnou vestu.

Erdogan přichází s předvolební nadílkou

Erdogan v posledních týdnech nezahálí. Aby si vylepšil svoji pozici před tureckými občany, rozhodl se na poslední chvíli přijít s až neuvěřitelnými předvolebními dárečky, píše web Tvpworld.com. Zároveň oznámil, že si státní zaměstnanci platově polepší až o 45 procent. To se dotkne asi 700 tisíc lidí.

Aby toho nebylo málo, prezident se pokouší voliče zlákat také na 70procentní navýšení plateb za práci přesčas nebo osmiprocentní za práci v noci. Erdogan původně takové bonusy plánoval až na červenec, informoval web telesurenglish.net, volby jsou ale už nyní v květnu...

Slova o vojenském puči

Erdogan také burcuje své příznivce. „Pokud to bude nutné, budeme bránit naši nezávislost a budoucnost za cenu našich životů, jako jsme to udělali v noci 15. července,“ napsal turecký prezident na Twitteru. Odkazoval tím na vojenský puč z července roku 2016. Tehdy se mu část armády vzepřela a pokusila se získat kontrolu ve větších městech jako třeba Istanbul. Politik, který se nacházel mimo Istanbul i hlavní město Ankaru, následně vyzval své příznivce, aby vyšli do ulic. Střety se vzbouřenými vojáky si vyžádaly celkem 251 obětí. Puč byl ale potlačen.

Pokud by podle Erdogana vyhráli opozičníci v čele s Kilicdarogluem, tak prý „předají zemi západnímu politickému a ekonomickému imperialismu“. Na druhou stranu však současná turecká hlava státu přislíbila, že pokud volby prohraje, předá moc v poklidu.

Prezidentské a parlamentní volby se v Turecku konají tuto neděli. Zatímco v prezidentských průzkumech mírně vede zmiňovaný Kilicdaroglu, ty parlamentní by měla ovládnout Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje.

Tagy: