Připlatíme si za hamburger? Budoucí vláda plánuje zvýšit daně u nezdravých potravin

Hamburger a hranolky

Daň za nezdravé potraviny

Vyšší zdanění toho, co škodí zdraví. I to dle programového prohlášení plánuje budoucí vládní pětikoalice. Speciální daň by se mohla týkat alkoholu, cigaret či vybraných potravin. Co na to odborníci?

Hamburgery, slazené nápoje, sladkosti a jiné pochutiny obecně řadíme mezi nezdravá jídla. A právě tyto by mohly v budoucnu zdražit. A to kvůli vyšším daním, které pro zdraví škodlivé výrobky plánuje zavést vznikající vláda. Píše o tom i ve své koaliční smlouvě. „Neznamená to jen alkohol a cigarety, ale i řadu dalších výrobků, které se škodlivě podílejí na lidském zdraví nebo životním prostředí,“ řekl spoluautor programového prohlášení Věslav Michalik (STAN).

Důvodem je prý to, že zvýšená konzumace škodlivých potravin stojí zdravotnictví mnohem vyšší částky. „Nebyl bych z toho nadšený, ne všechno, co jím, je zdravé,“ řekl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. „Kdo si to chce koupit, tak je mu jedno, kolik to stojí,“ uvedl další dotazovaný.

Je potřeba definovat kritéria

Podle výživových poradců vyšší daně na zdraví škodlivé potraviny nepomohou snížit jejich spotřebu. Navíc je prý složité určit, co je zdravé a co už ne. „Potravináři se budou bránit a těch snah říct, co je zdravé a nezdravé, je celá řada. Je potřeba vydefinovat kritéria,“ popsal výživový poradce Petr Havlíček.

K nižší spotřebě prý už teď nevedou ani každoročně zdražující alkohol a cigarety. „Bylo by dobré po zralé úvaze ji zavést, ale ne v této době, kdy hrozí inflace, nejhorší rok nás čeká – co se týče úrovně lidí – a zavádět další daně a zdražovat nemá smysl,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Podobný nápad přitom už měla současná dosluhující vláda. „Ten cukr máme téměř ve všem, takže bychom zdražili důchodcům, mladým, rodinám,“ uvedla Alena Schillerová a dodala, že po analýze od toho ustoupila. Vyšší daně u nezdravých potravin platí občané v některých státech Evropy. Francouzi si připlatí za limonády nebo hamburgery. Daň z cukru platí také v Polsku.

Tagy: