Připoutali ji k oknu, několik hodin byla v průvanu. Dozorci šikanovali vězeňkyni

Týrání ve věznici

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila sedm dozorců z týrání vězeňkyně. Kromě opravdu trýznivé šikany měli ženu poutat v mrazivém počasí u otevřeného okna a ve velmi nepříjemných polohách.

Obrat o 180 stupňů. Ve vězeňském slangu – z bachařů se možná stanou muklové. Generální inspekce totiž stíhá pětici dozorců a dvě jejich nadřízené. Jednu z odsouzených ve věznici ve Světlé nad Sázavou se za drzé chování rozhodli potrestat trochu jako ve středověku.

„Odsouzenou mělo pět dozorců nejprve omezit na její osobní svobodě. Připoutali ji služebními pouty k okenní mříži, ruce měla u těla a v úrovni hlavy. Po dvou hodinách měla být připoutána do polokleku a po další půl hodině ji měli připoutat tak, že jí dali ruce do maximální možné délky od těla,“ popsala mluvčí Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová.

Připoutali ji k oknu

Žena byla připoutaná k otevřenému oknu téměř čtyři hodiny. Po celou tu dobu na ni proudil mrazivý vzduch a dozorci ji podle obžaloby zvlášť surovým způsobem šikanovali.

Vězeňkyni měli také různými způsoby ponižovat. O všem měli vědět dvě nadřízené dozorců, které měly podle obžaloby týrání schválit. Vězeňská služba začala incident vyšetřovat sama a obrátila se právě na GIBS, od které už padla obvinění. „Všech sedm příslušníků bylo poté zproštěno výkonu vězeňské služby. Vězeňská služba vnímá problém jako pochybení jednotlivců, a nikoliv celého systému,“ řekla mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Skončí ve vězení?

Sedmero krkavčích dozorců je obviněno z mučení a jiného krutého a nelidského chování. „V prosinci státní zástupce podal obžalobu. V případě prokázání viny hrozí všem obžalovaným trest odnětí svobody až na osm let,“ dodala Nguyenová.

O vině všech aktérů tak bude do několika týdnů, maximálně měsíců, rozhodovat soud. Do té doby nesmí ani jeden z dozorců do práce.

Tagy: