Připoutání k topení a brutální bití. Unesený podnikatel z Liberecka bojuje o život

Pokus o vraždu jako vystřižený z divokých devadesátek vyšetřují policisté v Hejnicích na Liberecku. Vyřizování účtů mezi podnikateli skončilo velmi vážným zraněním jednoho z nich. Jeho společník ho měl 24 hodin držet připoutaného k topení a surově ho bít, jednačtyřicetiletý muž teď v nemocnici bojuje o život.

Pachatele zadržela zásahová jednotka. „Mohu potvrdit, že jsme obvinili šestačtyřicetiletého muže ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu. Podali jsme podnět k návrhu na vzetí do vazby, ten byl akceptován,“ uvedl Vojtěch Robovský, mluvčí PČR Libereckého kraje.

Zadržení muže a nalezení jeho oběti předcházela rozsáhlá pátrací akce. Stanislava V. začali ve čtvrtek minulý týden pohřešovat jeho přátelé, kteří se později obrátili na policii. Zmizel beze stopy. Už tehdy se objevilo podezření, že se mohl stát obětí únosu a že pachatelem by mohl být podnikatel Jan H., který přímo v centru města provozoval populární noční bar a diskotéku. Stanislav V. byl jeho pravou rukou.

„Honza prý neplatil nájem a majitelka ho chtěla z objektu vyhodit. Do toho měl nehodu a skončil v nemocnici. Standa se údajně snažil s majitelkou domu dohodnout, že by bar přebral on. A to Honzu naštvalo. Veřejně prohlašoval, že si to s ním vyřídí. Doslova řekl, že Standa na čas zmizí. Nebrali jsme to úplně vážně. Všechno nám to došlo, až když Standa skutečně zmizel,“ říká rodinný známý Stanislava V.

Muže téměř ubitého k smrti policisté skutečně nalezli v domě Jana H., poté co dovnitř násilím vtrhla zásahová jednotka. Stopy po beranidle zakrývá přitlučený kus dřevotřísky na dveřích. „V průběhu pátrání jsme získali informace, že pohřešovaný měl být ve sporu s další osobou, která byla majitelem legálně držené zbraně. Vzhledem k tomu, že bylo podezření, že pohřešovaný může být v ohrožení života či zdraví, jsme na místo povolali zásahovou jednotku. Po vstupu do vytipovaného objektu jsme zadrželi jednu osobu a vypátrali pohřešovaného,“ popsal Vojtěch Robovský.

Policisté okamžitě přivolali záchranáře, bylo evidentní, že muž utrpěl mnohočetná závažná poranění. Sanitka ho převezla do nemocnice, tam v současné době podle zdrojů blízkých rodině bojuje o život. Policisté nechtějí být konkrétní, ale podle rodinného známého má zbitý muž na rukou podlitiny, které nasvědčují tomu, že byl minimálně řadu hodin připoutaný a soustavně bitý. „Vypadá to, jako by ho někdo mučil, ale to se můžeme jen dohadovat,“ dodal známý zbitého muže.

Tagy: