Přišla o nohu, teď jí hrozí i vystěhování. Viléma trpí následky nehody, kterou nezavinila

Viléma při nehodě přišla o nohu, kvůli bezbariérové přestavbě domu se zadlužila.

Viléma při nezaviněné nehodě přišla o nohu, nyní jí navíc hrozí vystěhování

Při nezaviněné nehodě přišla o nohu, teď jí navíc hrozí vystěhování z domu. O případu Vilémy Novákové z Třemošné jsme vás už informovali. Na soudem přiznané sedmimilionové odškodné ale marně čeká už půldruhého roku. Očekávala, že částku uhradí pojišťovna seniorky, která nehodu zavinila. Teď se bojí, že skončí na ulici, protože si půjčila peníze na bezbariérové bydlení.

Nespí, má bolesti, bojí se, co bude dál. Před čtyřmi lety při nehodě, kterou zavinila jiná řidička, téměř zemřela. Lékaři jí zachránili, ale ve 43 letech přišla o nohu. „Můžu vám říct, že z těch fotek jsem úplně brečela. Mám furt noční můry, jakože na mě padá sklo a já dávám ruce před sebe. Všechny kosti jsem měla vlastně rozdrcené,“ popisuje paní Viléma.

Třiaosmdesátiletá řidička, která nehodu způsobila, ale svoji vinu odmítala. Od nehody dokonce odjela. Paní Viléma věřila, že dostane odškodné, a tak si půjčila čtyři miliony korun od známého na starý dům, který si chtěla bezbariérově upravit.

I když soud přiřkl paní Vilémě sedmimilionové odškodné, pojišťovna se k plnění nemá. Žena se teď navíc bojí, že přijde o střechu nad hlavou. „Řekli mi, že to mám chtít po té paní, které bude za chvíli 90 let. Nic jsem nikomu neudělala. Nevím, proč mám v tom životě teď takovou smůlu,“ říká se slzami v očích.

„Pojistitel není účastníkem tohoto řízení a nemůže toto řízení ovlivnit, zvlášť za situace, kdy o takovém řízení není včas a řádně informován,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

„Paní doktorka mi založila transparentní konto, že to zkusíme, jestli třeba nepomůžou lidi. Sice je mi to strašně trapné, protože jsem nikdy po nikom nic nechtěla, ale nechci jít odtud pryč, říká paní Viléma.

Na straší reportáž o paní Vilémě se můžete podívat zde:

Podle pojišťovny je problém, že řidička, která nehodu zavinila, s nimi nekomunikovala a pojistnou událost nenahlásila. „Věřím, že k plnění nakonec i dojde. Jsem toho názoru, že jiný postoj by zpochybňoval smysl a podstatu institutu povinného ručení,“ myslí si advokát viníka dopravní nehody Zdeněk Turek.

Paní Viléma je v invalidním důchodu a dluh teď nemá z čeho vrátit. Z domu se měla vystěhovat už v březnu. Známý jí slíbil, že počká do konce roku. Jestli ale nesežene čtyři miliony, skončí v sociálním zařízení nebo na ulici. „Já mám 6 500 invalidní důchod. Kdybych věděla, že mi to pojišťovna nevyplatí, tak bych do toho vůbec nešla,“ lituje.

Pokud chcete paní Vilémě pomoct, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na webu Donio.cz

Tagy:
nehoda havárie dům odškodnění vystěhování Česká podnikatelská pojišťovna Třemošná