Příspěvek na bydlení využívá jen čtvrtina domácností. Řekněte si o pomoc, vzkazuje vláda

Peníze

Stojíme na prahu mnohem větší krize

Od září do dubna přibylo zhruba 120 tisíc domácností, které hlásí, že mají potíže se zaplacením svých běžných výdajů. Premiér Petr Fiala (ODS) v Partii na CNN Prima NEWS vyzval všechny, aby se nebáli a řekli si o pomoc státu. Počet těch, kteří teď díky vládním opatřením dosáhnou na dávky, se totiž dramaticky zvýšil, tvrdí premiér.

Samoživitelka Anička žije sama s dvěma dětmi. Platby za elektřinu a plyn se jí od loňského roku zvedly o polovinu. „Zatím jsem o žádné sociální dávky nepožádala. Myslím, že je zatím nepotřebuju tolik jako ostatní. Ale dovedu si představit, že pro spoustu lidí je to jediné východisko, jak si zvýšit příjmy,“ vypráví Anička.

Výdaje zatím zvládá, ale není to jednoduché. Z jednoho příjmu prý v domácnosti neušetří nic. Počet těch, kterým nejen že nic nezbyde, ale jejich příjmy už přestávají stačit na stávající výdaje, dramaticky roste.

O pomoc státu si říká mnohem méně lidí, než kolik jich má na ni nárok. „Na příspěvek na bydlení podle našich dat má nárok zhruba dvacet procent domácností, čerpají ho ale asi čtyři procenta,“ prozradil sociolog Daniel Prokop.

Premiér Petr Fiala v nedělní Partii vyzval, ať se lidé o dávky požádat nebojí. „Kritika, která byla na složitost žádosti, teď opadne, protože příspěvek na bydlení byl výrazně zjednodušen. Včetně toho, že nemusí dokazovat věci každého čtvrt roku,“ uvedl předseda vlády.  Pomoc podle něj potřebují už i lidé ze střední třídy.

„O sociální dávky bych se nestyděla požádat, spíš chápu, že to někdo neudělá kvůli byrokracii, která je s tím spojená,“ podotkla samoživitelka Anička.

Fiala: Stojíme na prahu velké krize

Opozice stále trvá na tom, že vládní pomoc je nedostatečná. „Stále převládá strach koalice dát nám za pravdu, že v některých momentech je rychlejší a efektivnější plošné opatření, jak se rozhodla většina zemí Evropské unie,“ apeluje poslanec za opoziční hnutí ANO Patrik Nacher. Jde zejména o dočasné snížení DPH u potravin i pohonných hmot nebo zastropování cen.

Fiala v Partii také prohlásil, že stojíme na prahu mnohem větší krize, než byla v roce 2009. Vláda proto podle premiéra připravuje pomoc ve formě úsporného tarifu a chce využít i zisky z těch energetických firem, ve kterých má stát podíl. Podle opozice je to ale málo.

Ceny letí nahoru a v nejbližší době to bude ještě horší. „Připravujeme tarif, který pomůže lidem s cenami energií překonat příští měsíce a příští zimu, kdy bude nápor největší,“ řekl Fiala.

Babiš by chtěl odpustit DPH

Zmíněný tarif by měl pomoci těm domácnostem, které by se mohly dostat do problémů, a to zvýhodněním části spotřeby. „Tam, kde vláda má vliv, což znamená třeba na 70 % ČEZ, investujeme všechny prostředky, které nám náleží, do pomoci lidem,“ nastínil předseda vlády.

To ale podle opozice ani zdaleka nestačí a vláda by lidem měla v době bezprecedentní krize pomáhat mnohem více. „Lidé mají dostat slevy přímo na faktuře za elektřinu, plyn a topení. To znamená odpustit DPH, opustit obnovitelné zdroje, popřípadě je zadotovat,“ apeluje Fialův předchůdce a předseda opozičního ANO Andrej Babiš.

Fiala ale s tímto návrhem razantně nesouhlasí. „Jako by mi radili, že chtějí turecké hospodářství. Já nechci turecké hospodářství. Turecko je hezká země na dovolenou, ale mají 70% inflaci. Naše politika musí být zodpovědná,“ zdůraznil premiér.

V souvislosti se zvládáním všudypřítomného zdražování je podle Fialy důležité udržet také současnou, zhruba 2% nezaměstnanost.

Tagy: