Vláda kopíruje Babiše, kritizuje ekonom. Opakovaná lež, zlobí se Fialův poradce

Ekonom Lukáš Kovanda byl hostem pořadu Krypta.

Kovanda a Křeček o rozpočtu a opatřeních

Vláda zatím pomáhá jen plošně, adresnou podporu nevidíme, zkritizoval kabinet Petra Fialy v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Doufá, že připravovaný energetický tarif už bude cílit na ty, které současné zdražování postihlo nejvíce. Ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček oponoval, že výroky o plošné pomoci jsou jen opakovanou lží.

„Je potřeba použít zacílených metod. Vláda má filozofii nastavenou správně, ale v praxi ji nevidíme. Energetický tarif nebo příspěvek 5 tisíc na dítě jsou plošná opatření. Vláda kopíruje Babišův kabinet, jen to neříká,“ kritizoval Kovanda.

Kabinet projedná úsporný energetický tarif pro domácnosti z dílny ministerstva průmyslu a obchodu 22. června. Stát by měl lidem na část spotřeby zajistit slevu 15 až 20 procent. Tarif by měl platit celou nadcházející topnou sezonu, případně dle potřeby i déle.

„Nová pomoc by měla být cílená, vláda měla na přípravu měsíce. Doufám, že bude určena 20 procentům nejvíce zasažených domácností. S podporováním ekonomiky bych to nepřeháněl, dluhy jsou obrovské a plošná opatření nemají smysl. Vláda ale zatím představila jen ta. Z ekonomického pohledu jdeme špatnou cestou,“ shrnul své výhrady Kovanda.

Štěpán Křeček, ekonom, který radí premiéru Fialovi, ale razantně nesouhlasil. „Na tuhle opakovanou lež bych rád zareagoval. Není to pravda. Upravoval se příspěvek na bydlení, zvyšovalo se existenční minimum. Vše je kombinováno s opatřeními, která zasahují střední třídu. Ani příspěvek na dítě se netýká celé společnosti,“ oponoval.

Rozpočet? Vláda chce trumfnout Babiše

Během debaty došlo i na téma stavu veřejných financí. Podle předběžného návrhu státního rozpočtu na příští rok má schodek činit 295 miliard. A podle střednědobého výhledu se pak schodky v letech 2024 a 2025 opět jen těsně zarazí pod 300miliardovou hranicí.

Pokud vláda vydrží a situace se podle tohoto odhadu bude skutečně vyvíjet, tak během jejího mandátu naroste státní dluh přinejmenším o 1,2 bilionu korun. Celkem tak bude činit asi 3,3 bilionu. Za minulé vlády hnutí ANO s ČSSD se státní dluh zvýšil přibližně o 840 miliard.

„Vláda má dokonce v plánu Babiše trumfnout. Její schodky budou o 50 procent větší, než udělal Babiš během největšího poklesu naší ekonomiky v historii. Snad se o tom povede ještě důkladná politická debata. Mít nalajnované 300miliardové schodky, když se snad už nebude řešit ukrajinská válka, není patrná snaha o ozdravení veřejných financí,“ hrozil se Kovanda.

Až se situace uklidní, rozpočet bude v pořádku

Křeček uznal, že se státním rozpočtem je potřeba něco udělat. „Na druhou stranu představa, že bychom ho z roku na rok vynulovali, není reálná. Vedlo by to k protestům a sociálnímu napětí. V roce 2030 přejde do postproduktivního věku silná generace a budeme muset platit důchody. Musíme být připraveni na budoucnost,“ dodal.

Poradce premiéra ještě upozornil, že vláda na začátku svého mandátu shodila ze stolu návrh bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a snížila schodek o 100 miliard.

„Jenže bohužel do toho přišla válka. Sociálně nejzranitelnějším musíme kompenzovat sociální dopady inflace. Jakmile se situace zvládne, dá se rozpočet do pořádku,“ ujistil Křeček.

Tagy: