Dividendy ČEZ dáme na pomoc lidem. Nesmíme dopustit turecké hospodářství, říká Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 19.6.2022

Doba je nesmírně složitá, lidem se snažíme pomoci. Řešíme dilemata, která nejsou snadno vyřešitelná. Vláda musí bojovat s inflací tak, aby nedělala stejné chyby jako kabinet předchozí. Přesvědčen je o tom český premiér Petr Fiala (ODS). „Na rozdíl od předchozí vlády řešíme i dopady, které to může mít. Neroztáčíme inflaci, vyžaduje to čas na přípravu,“ řekl Fiala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Petr Fiala odmítá, že by vláda obyvatelstvu s následky inflace nepomáhala dostatečně. „Díky našemu deštníku proti drahotě lidé dostávají pomoc. Byrokratickou složitost jsme zdědili po předchozí vládě, to teď odpadne. To je výrazná pomoc,“ zdůraznil premiér.

Vláda je podle něho připravena využít také dividendy největší tuzemské energetické skupiny. „Na pomoc lidem dáme i dividendy ČEZ,“ řekl Petr Fiala. Vláda ale musí pečlivě zvažovat, jak s následky inflace lidem pomáhat. Pokud by totiž stát chtěl kompenzovat růst cen všem, nutně by roztáčel další inflační spirálu.

Rozpočtový výhled budeme upravovat

Fiala rovněž odmítl, že k současné inflaci přispěla také ODS, která spolu s tehdy vládnoucím hnutím ANO prosadila takzvané zrušení superhrubé mzdy. „V těžkých chvílích jsme nechali lidem více peněz. Lidé je mají a nakládají s nimi podle vlastního uvážení. Je to otázka ideově politická, jestli lidem víc brát a přerozdělovat, nebo naopak. Babišova vláda nás zadlužila, půjčovala si enormní množství peněz. Kdyby toto nebylo, byla by inflace okolo 10 procent, nezapomeňte na nezodpovědnost předchozí vlády,“ vysvětlil předseda vlády.

Moderátorka Partie Terezie Tománková nicméně Petru Fialovi připomněla, že ministerstvo financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) zveřejnilo rozpočtový výhled na několik příštích let. V každém roce ale počítá se schodkem rozpočtu kolem 300 miliard korun, což příliš protiinflačně nepůsobí.

„To, co jsme zveřejnili, je dáno ze zákona, že v tuto chvíli se musí zveřejnit nějaké výhledy. Budeme to ale upravovat. V této turbulentní době, kdy Vladimir Putin vede ekonomickou válku, je velice těžké dělat nějakou predikci, jak bude vypadat státní rozpočet,“ vysvětloval Fiala.

Podle něho jde jen o nástřel, který ještě vláda bude upravovat. „Stejně jako budeme upravovat návrh státního rozpočtu na letošní rok. Naším cílem je, aby ty schodky byly nižší. Nesmíme škrtit ekonomiku, ale současně musíme hlídat, abychom neroztáčeli inflační spirálu,“ dodal předseda vlády Fiala.

Česká inflace je čtvrtá nejvyšší v EU

Inflace v Česku roste již téměř 12 měsíců v řadě. V meziročním vyjádření se v květnu vyšplhala na rovných 16 procent, a tempo růstu cen je tak u nás podle Eurostatu čtvrté nejvyšší v Evropské unii. Zároveň Češi čelí nejvyšší inflaci od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta.

Zdražují hlavně potraviny a energie. U potravin jde o meziroční zvýšení cen v průměru o 15,1 procenta, některé druhy však podražily i o více než 60 procent. Ceny zemního plynu byly meziročně vyšší o 49,2 procenta, tuhých paliv o 30,1, elektřiny o 30,8, tepla a teplé vody o 17,8 procenta. Za pohonné hmoty si čerpací stanice účtovaly o 44,3 procenta víc než před rokem.

Podle ekonomů přijde další zvýšení základní úrokové sazby České národní banky, a to až o 1,25 procentního bodu. Bankovní rada ČNB zasedá ve středu 22. června. Aktuální úroveň základní úrokové sazby činí 5,75 procenta.

Tagy: