Příspěvky na péči pro postižené lidi vzrostou. Novelu podepsal prezident Pavel

Příspěvek na péči pro lidi se zdravotním postižením ve vyšších stupních závislosti na pomoci druhých se od července zvýší o zhruba desetinu až dvě pětiny. Růst částek předpokládá koaliční novela, kterou dnes podepsal prezident Petr Pavel. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha obsahuje také změny, které by měly podpořit poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí.

Příspěvky na péči vzrostou podle novely ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých. Nejnižší dávka, tedy v prvním stupni závislosti, zůstane na současné úrovni. Ve Sněmovně se to stalo terčem kritiky opozičních hnutí ANO a SPD i s ohledem na záměr ministerstva práce a sociálních věcí zvýšit od pololetí maximální ceny, které mohou lidé za sociální služby platit. Návrhy opozičních poslanců, které zahrnovaly zvýšení příspěvku i v prvním stupni závislosti, Sněmovna koaliční většinou odmítla.

DÁLE ČTĚTE: Šlachta ostře k Rakušanovi: Politici jako vy migraci nevyřeší. Ministr nastínil své řešení

Nyní dostávají dospělí na úhradu sociálních služeb měsíčně 880 korun, 4 400 korun, 12 800 korun a 19 200 korun a lidé do 18 let věku 3 300 korun, 6 600 korun, 13 900 korun a 19 200 korun.

Od července budou podle novely dospělí pobírat 880 korun, 4 900 korun, 14 800 korun a 23 000 korun, lidé s nejvyšší dávkou v domácím prostředí 27 000 korun. Dětem bude stát vyplácet měsíčně 3 300 korun, 7 400 korun, 16 100 korun a 23 000 korun, při péči doma 27 000 korun. Roční rozpočtový dopad se odhaduje na sedm miliard korun.

Novela má podpořit přednostní poskytování sociálních služeb v přirozeném sociálním prostředí klienta, pokud je to možné. Pobytové služby by měly představovat podle předkladatelů v čele ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) až poslední řešení. Předloha v souvislosti s tím upravuje i takzvanou neformální péči. Jde například o její podporu formou poradenství i odlehčovacími službami, které umožňují zajistit pečujícím lidem odpočinek. Mohly by podle novely trvat až 180 dnů v roce místo nynějších 90, omezení se nebude vztahovat na terénní služby.

Novela také zakotvuje síť sociálních služeb celostátního a nadregionálního charakteru. Vychází podle důvodové zprávy ze skutečnosti, že taková síť sice funguje, současné znění zákona ji ale nezná. Upraví se rovněž požadavky na bezúhonnost pracovníků v sociálních službách, budou stejné jako u zdravotníků. Větší obecní úřady budou podle předlohy cíleně vyhledávat poskytovatele sociálních služeb bez oprávnění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjura – Přesunout peníze z obrany nemůžeme, je to nezákonné. Výmluvy, nařkla ho Schillerová

Tagy:
závislost Petr Pavel ANO 2011 poslanecká sněmovna sociální služby Svoboda a přímá demokracie Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky