Šlachta ostře k Rakušanovi: Politici jako vy migraci nevyřeší. Ministr nastínil své řešení

Robert Šlachta (Přísaha a Motoristé sobě) a Vít Rakušan (STAN) v superdebatě na CNN Prima NEWS

Politici v superdebatě okomentovali téma migrace

Chtěl bych ukázat, jakým způsobem Vít Rakušan (STAN) pracuje – opakovaně jsme vyzývali ke zpřísnění kontrol na našich hranicích po vzoru Bavorska, došlo k tomu po dvou měsících, opřel se do ministra vnitra šéf Přísahy Robert Šlachta reprezentující v superdebatě s předsedy stran na CNN Prima NEWS koalici svého hnutí s Motoristy sobě. Rakušan oponoval, že k reakci vlády došlo „rychle“. Zároveň vzkázal, že dlouhodobým řešením migrace podle něj nejsou kontroly na vnitřních hranicích, nýbrž jednání a dohody se třetími zeměmi.

„Potřebujeme odvážné politiky, a to nejen na národní, ale i na evropské úrovni. A rád bych, pane Rakušane, ukázal, jakým způsobem pracujete,“ vzkázal Šlachta v souvislosti s řešením migrace.

ČTĚTE TAKÉ: Ani Ukrajinci už nechtějí umírat za Zelenského, řekl Okamura. Bartoš argumentoval ostře proti

Vzpomínal na červenec roku 2022, kdy Bavorsko oznámilo zesílení pohraničních namátkových kontrol. „Byli jsme předsednickou zemí Rady EU. Vyzývali jsme k okamžitému zpřísnění kontrol. Do konce července to byla největší migrační krize z jihu od roku 2015. Na konci srpna jsme vás znovu vyzývali. A až koncem září jste kontroly zpřísnili – ve chvíli, kdy přechod migrantů už klesal,“ uvedl Šlachta. „Takto vy pracujete a takové politiky nepotřebujeme. Toto jsou politici, kteří takovým způsobem migraci nikdy nevyřeší,“ dodal.

Rakušan nařčení odmítl

Rakušan oponoval, že si nemyslí, že řešením migrační krize budou kontroly na vnitřních hranicích Schengenského prostoru, nýbrž jednání a dohody se třetími zeměmi. „Kontroly nás stály 180 milionů korun. Nyní čísla klesají, šetříme policejní kapacity na pořádek uvnitř země. Jednali jsme ale racionálně a zodpovědně,“ uvedl ministr.

Na kritiku k době od výzvy k posílení kontrol na hranicích k jejich realizaci Rakušan mínil, že vláda „zareagovala však rázně, rychle a tak, aby ochránila občany České republiky“. „Po dvou měsících,“ smál se Šlachta prohlášení o rychlosti.

„Bydlím na jižní Moravě. Běžte vysvětlit těm občanům, co se tam v roce 2022 dělo. Máte být ministr vnitra, který se stará o občany, a ne o to, že budete vysvětlovat, jak šetříte. Máte umět reagovat. Tvrdíte, že pracujete, že jste aktivní – leda tak houby. Na tom příkladu s časy jasně vidíte, jak jste aktivní, je to jasně doložené. Teď objíždíte třetí země... vždyť máme před evropskými volbami,“ nechápal Šlachta.

Rakušana tím vyprovokoval k rázné reakci. „Česká vláda zareagovala mnohem rychleji než třeba Slovensko. Dohody se třetími zeměmi jsou právě tím, co může umožnit, že čísla budou klesat a že zde bude efektivní celoevropské řešení, než kontroly na jižní Moravě. A o to musíme usilovat,“ dodal ministr.

Zástupci pěti stran hovořili v superdebatě také o zelené transformaci nebo migraci. Více se dozvíte v přiloženém videu:

Tagy: