Neprávem odsouzený Tempel vyžaduje po státu astronomickou částku. Připomeňte si jeho případ

Robert Tempel

Příběh Roberta Tempela

Soud začal v úterý projednávat žalobu Roberta Tempela, který po zrušení doživotního trestu za dvojnásobnou vraždu po státu požaduje mnohamilionové odškodnění. K jednání však nedorazil. Muž, jemuž přezdívali v podsvětí „Psychi“, si za mřížemi odseděl 20 let a z vězení byl propuštěn v říjnu 2021. I když býval médii označován za nájemného zabijáka, obvinění z dvojnásobné vraždy vždy popíral. Problémy měl během pobytu za mřížemi dokonce i s Jiřím Kajínkem.

Nejvyšší částku žádal Tempel za nezákonné stíhání, a to téměř 57 milionů korun. Za to, že si do srpna 2016 odpykával doživotní trest místo trestu za loupež, chce zhruba 15,5 milionu. Za pobyt ve vězení v době, kdy tam již být neměl, vyžaduje 11,7 milionu. Další peníze by mu podle žaloby mělo ministerstvo spravedlnosti vyplatit za újmu na zdraví či ušlý zisk. K soudu však neprávem odsouzený vězeň nakonec osobně nedorazil.

ČTĚTE TAKÉ: Mladík měl na Děčínsku brutálně ubodat svého známého kvůli ženě. Soud ho poslal do vazby

Robert Tempel byl potrestán za vraždy, které se staly v roce 2001 na Sokolovsku. Zemřel při nich prodejce aut společně s jeho kamarádem. Tempel měl jednoho z nich zastřelit a druhého následně surově dobít. Podle něj však zabíjel Lubomír Václav zvaný Biftek, který byl na místě činu s ním.

Tempel byl po zásahu soudu pro lidská práva ve Štrasburku před třemi roky zproštěn obžaloby z vraždy pro nedostatek důkazů. Pokyn k jeho propuštění následně vydal i Ústavní soud. „Dosud vykonaná část trestu doživotního v sobě kompenzuje i ostatní tresty, které mu předtím byly uloženy,“ potvrdil tehdy zpravodaj instance Jaroslav Fenyk. Původně odsouzený na doživotí obdržel dokonce i omluvu od ministerstva spravedlnosti.

Tempel se tak stal třetím doživotně odsouzeným vězněm, který v Česku opustil nápravné zařízení.  Po svém propuštění zavzpomínal ve vysílání CNN Prima NEWS na léta strávená v kriminále. „Na stole jsem měl knížky: jazyky, ekonomii nebo management. Dobu ve vězení jsem neprofetoval jako ostatní. Samozřejmě jsem i cvičil, bojové sporty mě baví, ale k tomu jsem i studoval,“ popsal v pořadu 360°.

Pronesl také, že prý nepochybila policie, našel jiného viníka. „Podělal to vrchní soud se státními zástupci, protože nechtěli slyšet pravdu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS v listopadu 2021.

Bezpáteřní zmetek, tvrdí o něm Kajínek

Známý vězeň se mimo jiné vyjádřil i ke sporu, který měl při pobytu za mřížemi s jiným doživotně odsouzeným vrahem, Jiřím Kajínkem. Ten na něm nenechal nit suchou a označil ho za „bezpáteřního zmetka“.

„Kdybych měl vypíchnout opravdu největší kreaturu, největší zrůdu, největšího hajzla, tak se jmenuje Robert Tempel,“ nebral si servítky Kajínek. Podle druhého aktéra však za vším stála manipulace. „Vězni jako já či Kajínek dělají intriky. Uvěřil tomu, čemu uvěřit neměl,“ hájil se.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bezdomovec ležel uprostřed Letenského tunelu. Strážníci řídili dopravu, musela pro něj sanitka

Tagy: